Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предпазете тъканите от избеляване при пране с тези трикове

06 декември 2021, 10:20 часа

Ниското качество на материите и боите на дрехите от евтини конфекции, съчетани с некачествени препарати за пране и неподходящи програми, както и неумението на домакинята, са основна причина новата дреха да изглежда съсипана и негодна за носене само след няколко обличания. Колкото по-евтини са дрехите, толкова по-кратък е животът им, ако не полагате нужната грижа за тях.

Ако висококачествените тъкани са извън скромния ви бюджет, нашите съвети за предпазване на цветовете от избеляване по време на пране ще ви бъдат от полза, за да съхраните цветните си или тъмни нискобюджетни дрехи като нови възможно най-дълго. Това ще ви спести средства и време.

Как да предпазите тъмните дрехи от избеляване при пране?

Черните дрехи се нуждаят от специален препарат, специално създаден за тъмни цветове. Той ще се погрижи за тъканите и ще ги предпази от отминаване на цвета и избелване. Важно е и да предпочитате пране на ниски температури – не повече от 30 градуса. Замърсяванията не личат по тъмните дрехи следователно няма нужда от високи градуси и дълги програми. Настройте машината на възможно най-кратката и задължително пуснете допълнително изплакване, за да сте сигурни, че няма следи от препарата, които могат да белеят върху дрехата. 

Най-добрият избор за черните дрехи е пране на ръка с хладка вода и изплакване с добавяне на лъжичка оцет. Той ще запечата отлично тъмните цветове. Избягвайте употребата на центрофуга и сушене – те са пагубни за черния цвят. Тъмните дрехи трябва да изсъхват естествено на простора, като задължително се обръщат, ако има слънце, за да не избелеят от парещите му лъчи. Харесван от домакините е трикът с кафе или черен пипер – добавят едно от тях към водата за изплакване в легена с цел да подсили цвета и да го съхрани. Кафето придава и уникален аромат, изпробвайте го, когато перете на ръка.

Как да предпазите цветните дрехи от избеляване при пране?

Цветните тъкани са не по-малко чувствителни от черните. Те също се нуждаят от деликатен препарат, предназначен за цветно пране. Ако не искате да пускат по време на пране и да изгубят блестящите си вибриращи цветове, следвайте този трик – вземете едра сол и поръсете дрехата с нея, потопете дрехата, поръсена със сол, в леген, в който сте добавили към водата бял оцет. Оставете половин час. След това може да сложите дрехата в машината, като я изчистите от солта, уверени, че цветът няма да пусне и да съсипете останалите дрехи, както и че любимият ви аутфит няма да избелее.  

Друг трик, съхраняващ цветовете, е избягването на претоварването на пералнята и пускането ѝ само с половината от капацитета. Когато препълните пералнята с дрехи, те се трият по-усилено една в друга по време на пране и това води до по-бързо избеляване на материите, както и до риск да са оцветят от друга дреха. Добра идея е и да ги перете обърнати наопаки – така също ще ги предпазите от триене и избеляване. И тук, както и при черните дрехи, важи правилото да избягвате сушенето на високи температури и да предпочетете естественото сушене на простора.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес