Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предимства и недостатъци на апартамент на първия или последния етаж

12 октомври 2021, 09:55 часа

Ако в момента търсите дом, може би сте се чудили в кой е най-добрият апартамент за живеене в жилищна сграда. Истината е, че има много мнения относно ползите от живота на последния или първия етаж на сградата. Поради тази причина искаме да ви помогнем да решите, като ви покажем предимствата и недостатъците на всяка опция, така че да можете да направите най-добрия избор преди да вземете имот.

1. Предимства и недостатъци на придобиването на дом на последния етаж

 Ако някога сте се чудили защо високите етажи са по-скъпи, това е така, защото те предлагат голямо разнообразие от предимства, свързани главно с качеството на живот.

От една страна, като живеете на последния етаж, няма да имате пряк контакт с външната среда, което означава, че няма да се налага да понасяте уличния шум, замърсяването, постоянното преминаване на пешеходци и ропота на преминаващите автомобили, трамвай и други.

Освен това можете да се насладите на най-добрата гледка в цялата сграда и да имате по-голямо количество естествено осветление във вашия дом. 

Също така, когато става въпрос за съвместно съществуване, не е нужно да се притеснявате, че ще имате шумен съсед отгоре над вас и постоянно ще имате проблеми със заспиването вечер /особено, ако имате и малки деца/

Основните недостатъци при избора на последния етаж на сграда са свързани с метеорологичните условия, тъй като намирайки се в най-високата част, ще почувствате неприятен климат с по-голяма интензивност като проливен дъжд, високи температури или силен студ. По същия начин животът на последния етаж ви прави по-уязвими за евентуални ситуации като земетресения или всяка ситуация, която изисква спешна евакуация на сградата.

Освен това, ако сградата в която искате да живеете, няма асансьор или се повреди, ще трябва да стигнете до дома си по стълбите.

2. Предимства и недостатъци на закупуването на апартамент на 1-вия етаж

Основното предимство на живота на първия етаж в жилищна сграда е, че няма да се налага да издържате на екстремни температури и ще можете да имате стабилен термичен праг. Ако вие или някой от вашето семейство обичате да спите до късно, няма да се притеснявате, че външната светлина е досадна, тъй като няма да е толкова силна, колкото на по-високите етажи.

Живеейки на първия етаж вие също не трябва да се притеснявате, че сте в уязвима ситуация при спешни случаи, да се изкачвате по стълби, когато асансьорът се повреди, като внимавате да не пречите на никого с шум, говорене на висок глас и други. От друга страна, ако вие или някой от членовете на вашето семейство сте с увреждания, изборът на първи етаж ще бъде най-добрият вариант.

Освен това в много случаи имотите на първия етаж на жилищна сграда имат допълнителни пространства като вътрешни дворове или предни градини. По този начин ще получите имот с по-голямо количество квадратни метри и това може да повлияе на неговата оценка. Цената на апартамента също е по-ниска, в сравнение с по-високите етажи.

Основният недостатък на живеенето на първия етаж на сграда е, че нямате същото количество естествена светлина или чист въздух. Освен това трябва да приемете /колкото и да ви е неприятно/ външния шум, замърсяването от улиците и...да внимавате с крадците!

Сега, когато знаете предимствата и недостатъците на всяка опция, вземете най-доброто решение според нуждите на вас и вашето семейство.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес