Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празник Свети Дух – какво трябва да знаем за него?

13 юни 2022, 09:15 часа

Празникът Свети Дух винаги се отбелязва 51 дни след Великден. Това е денят след Петдесетница. На 13 юни, 2022 година Православната църква отдава почит на Светия животворяващ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Този празник по традиция винаги се отбелязва в понеделник. Счита се, че на петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух е слязъл над апостолите и ги е дарил с дарове.

Според християните Свети Дух дарява с живот тварите и освежава човешките тела и души. Интересното е, че в иконографията Свети Дух е изобразяван като гълъб.

Петдесетница – какви обичаи се спазват?

От край време този празник е бил свързван с душите на мъртвите. Считало се е, че на Свети Дух душите на мъртвите, които са били пуснати на свобода, се прибират обратно. По традиция на този ден жените носели на гробовете на покойниците орехови листа и ги посипвали с тях. Вярвало се, че по този начин правят сянка на мъртвите.

Орехови листа се посипват и на пода в църквата. Хората коленичат на тях, докато се молят със затворени очи за своите близки покойници.

Счита се, че с този празник започва Русалската седмица. За да се защитят от русалиите, хората са окачвали на прозорците и вратите репей, орехови листа, пелин. Вярва се, че злите сили били пропъждани от миризмите им.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес