Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пости 2022 – всичко, което трябва да знаем за тях

02 февруари 2022, 14:05 часа

В навечерието на големия празник Богоявление Църквата е въвела постен ден. Тогава се спазва строг пост – не се яде и пие нищо. Това всъщност е първият ден от 2022 година, в който се спазва пост.

По време на постене човек се въздържа от блажна храна и похапва умерено продукти от растителен произход. Когато се ограничаваме от някои храни и напитки, ние постигаме хармония между душата и тялото, което всъщност е едно от най-важните неща, които всеки, които иска да пости, трябва да знае.

Църковният устав е категоричен, че по време на пост не е позволено да се консумира никаква храна от животински произход. Има определени дни, в които може да се похапва риба. По време на строгия пост не бива да се яде нито гореща храна, нито такава, при направата на която са използвани растителни мазнини.

пости 2022

Ето кога са постите през 2022 година:

Великденски пост 2022

На Велики петък човек трябва да стои гладен през целия ден. Не е позволено да се пие дори и вода. Тези пости стартират на 7 март и продължават до Великден. Единствено възрастните хора, бременните жени, децата и хората, които имат здравословни проблеми, може да не ги спазват и на тях им е разрешено да си похапват всичко.

В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се спазва строг пост. Това значи, че не може да се консумира дори и олио. Същият този пост е и на 5 януари и 29 август. Ако тези два дни се падат в събота или неделя, може да се консумира вино и елей.

Богородични пости;

Богородичните пости са всяка година по едно и също време. Те започват на 1 август и продължават до 14 август. Правилото се спазва строго по време на тези пости.

Петровите пости;

На тези пости не винаги е позволено да се сключва брак. Много зависи от самия свещеник. Те започват в неделя, девет седмици след Великден и продължават до Петровден, който е на 29 юни.

Коледните пости.

Коледните пости, подобно на Богородичните пости, също се падат по едно и също време всяка година. Те започват на 15 ноември и продължават до 25 декември. Отново не е сигурно дали свещеник би се съгласи да извърши венчание. Ако планирате да се венчаете, най-добре да обсъдите това предварително със свещеника в църквата.

През Великия пост, като изключим първата и последната седмица, Богородичния пост и през първата седмица на Коледния пост, от 20 до 24 декември включително, е позволено да се яде единствено растителна храна с олио. Това е валидно и за Кръстовден, който е на 14 септември.

Прието е, че могат да се ядат всякакви безгръбначни животни като миди, охлюви, октоподи и други.

Риба може да се яде на празниците на Благовещение, Преображение Господне и Връбница.

Сирната седмица е обвързана със забрана за консумация на месо. През този период може да се яде риба, яйца, масло и всякакви други млечни продукти.

Всеки, който се интересува горещо от постите и иска да знае всичко за тях, до най-малката подробност, може да почерпи подробна информация от Стария Завет, където е описано всичко.

Най-великият постник е Йоан Кръстител. Той е спазвал всяко едно правило, свързано с това кога и какво не бива да се консумира.

Защо да постим?

Всеки човек сам за себе си трябва да вземе решение дали да пости или не. Освен, че има редица медицински ползи, по време на въздържание пречистваме тялото и ума си и успяваме да постигнем духовна хармония, което всъщност е най-важното.

Великденски пости 2022

Сами можете да забележите как по време на пост много по-рядко ще се изнервяте и ще се чувствате раздразнителни и напрегнати. Когато човек се лишава от определени храни или напитки, той калява волята си. Да не забравяме, че именно от нея зависи успехът на голяма част от начинанията ни. Смисълът на постите е за определен период от време да можем да се фокусираме върху своето личностно развитие, а не само върху удоволствията.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес