Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Попълнете дефицитите, премахнете подуването: 3 вида зелени растения, които си струва да добавите към чинията си

19 август 2024, 15:38 часа

Зеленината е нещо повече от гарнитура към чинията. Тя е мощен източник на здраве и дълголетие. Да добавите зеленолистни към диетата си е сигурен начин да се почувствате по-красиви, здрави и във форма.

Ето кои са трите растения, които непременно трябва да присъстват в чинията ви за обяд или вечеря. 

Магданоз - извор на красота

Наричат ​​магданоза женско зелено заради ценните минерали, които съдържа: фосфор, калий, магнезий, селен, желязо и цинк. Именно тези полезни елементи помагат за поддържане на красотата и дори могат да намалят желанието за сладко през втората половина на менструалния цикъл. Освен това тази добре позната зеленина има 4 пъти повече витамин С от лимона, което ще бъде още една причина да я добавяте по-често към ястията си.

7-те най-здравословни зеленолистни зеленчуци, които ще направят чудеса в с тялото ви

Между другото, салатите с магданоз ще подобрят метаболизма и ще регулират менструалния цикъл. За по-голям ефект е по-добре да подправите магданоза с нерафинирани масла, тоест да го комбинирате със здравословни мастни киселини. Факт е, че именно от мазнините се синтезират женските полови хормони - естрогени.

Босилек срещу подуване

Босилекът е един от топ продуктите по съдържание на витамин К, витамин Р и каротин. Витамин К участва в метаболизма на калция, което е много важно за поддържането на красотата и здравето. Витамин P е мощен антиоксидант и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система. Не можете без каротин, за да поддържате красива кожа и здрави очи.

Между другото, босилекът има лек диуретичен ефект и ще ви помогне да се справите с подуването, ако имате особено силно подуване. Ето защо, ако решите да добавите босилек към вашата диета, не забравяйте да поддържате водния баланс, това е особено важно през лятото.

Спанак за здраве на сърцето

Редовната консумация на спанак подобрява състоянието на кръвоносните съдове, стабилизира кръвното налягане и намалява съдържанието на атерогенни липиди в кръвта. В резултат на това се подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.

Ако има проблеми със стомашно-чревната лигавица, тогава пресният спанак трябва да се замени с термично обработен такъв, въпреки че количеството на витамин С и В9 ще бъде по-малко, но вареният спанак съдържа малко повече витамини А, В6, К и рибофлавин. Съхранявайте ястията, съдържащи варен спанак, в хладилника за не повече от два дни.

5 листни зеленчуци, които трябва да се ядат всеки ден

Как да добавите зеленчуци към вашата диета?

Препоръчва се възрастен човек да яде от 50 до 100 грама зеленчуци на ден. На първо време, дори ако добавите само шепа зеленолистни към салатата (~30g), това ще бъде отличен резултат.

Включете малки порции зеленчуци в любимите си ястия. Например, добавете малко спанак към сутрешния си омлет.

Гарнирайте ястията си с пресни билки, за да изглеждат апетитни и привлекателни.

Дръжте зеленчуците под ръка, за да можете лесно да ги добавяте към ястията си. Съхранявайте предварително измитите спанак, магданоз и босилек на видно място в хладилника.

Експериментирайте с рецепти: нека зелените са вашата причина да разнообразите диетата си.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес