Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от ябълковия оцет – хранителни и козметични

13 януари 2022, 08:25 часа

Ябълковият оцет има широко предназначение – не само от добавка към храни и салати, но и като полезен приятел в битката с килограмите. Важно е да се отбележи, че ако приемате оцет – той винаги трябва да се разтваря във вода, за да не навреди киселинността му на стомаха и чревния ви тракт.

Поради киселия си вкус и съдържанието си на ензими, той успешно потиска апетита и желанията за сладко. Помага в диетите като забързва метаболизма и нормализира нивата на кръвната захар.

Ферментацията и полезните му бактерии благоприятстват борбата с лошите такива в чревната флора. Намалява киселините и облекчава рефлукса.

Също така е помощник в усвояването на калций и желязо.

Какви са ползите, ако пием вода с оцет и сода за хляб преди хранене?

В  козметиката

В козметиката оцетът намира приложение в грижата за косата и кожата на лицето. Добавете две лъжици оцет и разтрийте в косата си след измиване с шампоан, а след това минете още веднъж с вода. Косата е по-здрава, мека и бляскава.

Ако пък искате бърз растеж за косата си или да я предпазите от косопад – то направете следната отвара: в тенджера се наливат 3 чаши вода, добавя се половин чаша оцет и стръкове розмарин. Вари се, докато заври. Изчакайте да изстине и с помощта на памучен тампон нанесете в корените на косата. Процедурата е хубаво да се извършва редовно в продължение на десет дни, след което се почива за още десет. При желание може да се повтори.

Премахнете старческите петна с малко оцет

За лице

За грижата на кожата е добре да се използва натурален ябълков оцет, а не пастьоризиран. В зависимост от типа кожа се правят различни смесици.

За хората с по-мазна, или склонна към омазняване кожа се слагат 4 л. оцет, 2 л. мед и 2 л. овесено брашно.

За нормална кожа можете да смесите оцета с яйчен жълтък и мед и да втриете в лицето за 20 минути. Ако искате малко повече хидратация, което е подходящо особено за зимните месеци – добавете и зехтин.

 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес