Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е кафето с лимон и трябва ли да го предпочитате?

13 февруари 2023, 13:33 часа

Кафето се комбинира с много продукти - с лимон не е най-популярният вариант. Но се оказва, че тази напитка има не само ободряващи свойства.

Кафе с лимон: ползи и вреди

Традиционно се слага мляко, сметана, сироп или захар. И двата продукта са полезни сами по себе си. Нека разгледаме по-подробно.

Ползите от кафето

На зърна

Кофеинът е най-доброто лекарство за енергия и умствена бдителност. Редовната употреба намалява риска от възникване и развитие на заболявания като рак, диабет и др. Прави нервните влакна по-еластични, прочиства кръвоносните съдове и намалява бронхиалните спазми.

Разтворимо

Удобна опция за приготвяне. В момента вкусът е трудно различим от кафето на зърна и има почти еднакво въздействие върху тялото. Но разтворимото съдържа канцероген - акриламид. При по-дълга употреба могат да се образуват на камъни в бъбреците.

3 съставки за по-здравословно кафе

Ползите от лимона

Цитрусите са с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Редовното добавяне към диетата намалява риска от рак, инсулт или инфаркт, подпомага имунната защита. Флавоноиди – антиоксиданти намаляват риска от развитие на рак (рак на хранопровода, панкреаса и гърдата).

Вреда от кафето с лимон

При умерена употреба няма странични ефекти. Не се препоръчва консумацията на ободряващи напитки след 16 часа, защото кофеинът се разгражда за 6 часа. По-късно - влияе върху качеството на съня. Не пийте на празен стомах. Цитрусите в големи количества влияят на състоянието на зъбния емайл. Но отново - няма да има голяма вреда от резен лимон.

Какво става, ако пиете кафе с лимон?

Ако комбинирате кафе и лимон, вкусът е особен. Напитката може да се хареса на тези, които обичат средно изпечено кафе, което има кисел послевкус. Сега нека видим какъв ефект има гастрономическият тандем върху тялото.

Как да пием кафето по здравословен начин?

Кафе с лимон за отслабване

Според запознати кафе без захар с лимон помага за засилване на метаболизма ви. Кофеинът стимулира нервните окончания, нареждайки изгарянето на мастните клетки. Но все пак не е в състояние да повлияе значително на вече съществуващите "резерви", така че все пак трябва да спортувате и да броите калории. Друг важен плюс - напитката помага за намаляване на апетита и това е добра помощ в борбата за стройна фигура. Но постоянното снабдяване с киселина на празен стомах може да има отрицателно въздействие върху функцията на червата и панкреаса.

Кафе с лимон сутрин: намалява или не главоболието

Малко вероятно е да може да облекчи хроничната мигрена, ще изисква медицинска помощ. Що се отнася до обикновеното главоболие, мненията на лекарите се различават. При висока употреба се увеличава появата на неприятни симптоми. Но ако пиете 1-2 чаши дневно, ефектът на аналгетиците се засилва.

Действие върху кожата: кафе с лимон без захар

Замяната на подсладените напитки с кафе с лимон без захар ще има значително въздействие: намалява възпалението, намалява риска от обриви и акне. Но като цяло чаша кафе с лимон не съдържа достатъчно витамини и минерали, за да подобри състоянието на кожата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес