Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почти всеки прави тези груби грешки при подквасване на мляко

18 декември 2023, 16:04 часа

Подквасването на мляко е едно от най-достъпните и приятни домашни кулинарни изживявания, което не изисква специални умения, а само стриктно спазване на технологичния процес и добра хигиена. В тази статия ще разгледаме какви грешки често правят хората при подквасване и как можем да ги избегнем.

Изборът на суровини:

За качествено кисело мляко от първо значение е използването на висококачествено прясно мляко. То може да бъде от различен вид – краве, овче, козе, биволско или дори смесено. Дори прясното мляко, произведено по UHT технология, може да послужи за подквасване. Важно е млякото да е пълномаслено и свежо.

5 ПОЛЗИ да ядем редовно кисело мляко

Количеството и качеството на закваската:

За успешното подквасване е от съществено значение използването на висококачествена жива закваска, която да съдържа обилно количество живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. При подквасването използвайте само горния слой от неотваряно дотогава кисело мляко.

кисело мляко

Технологичният процес:

Технологичният процес започва със загряване на прясното мляко до кипване, след което го оставете да постои под капак за 10-15 минути. След това, млякото се охлажда до 44-45 градуса. Температурата се измерва с готварски термометър за по-точен резултат. След охлаждане, към млякото се добавя закваската, предварително разбита в част от млякото.

Каква е разликата между кисело мляко и йогурт?

Важно е количество закваска да бъде в границите 1-5 процента от това на прясното мляко. След добавяне на закваската, млякото се разбърква добре и се налива в чисти и сухи буркани, които се затварят. Бурканите трябва да останат на топло място за 3-4 часа, където млечнокиселата ферментация ще направи млякото плътно и готово за консумация на следващия ден.

Подквасването на мляко е прост процес, който може да бъде успешен, ако се следват правилата. Изберете качествено мляко и закваска, съобразете се с технологичния процес и не забравяйте за внимателната хигиена. Следвайки стъпките правилно, ще можете да създадете вкусно и полезно кисело мляко в домашни условия.

Успех!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес