Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет причини краставиците в градината да не цъфтят

04 юли 2021, 15:16 часа

Средно статистически  цъфтежът на краставиците започва 30-45 дни след засяването на семената им. Често, обаче, това изобщо не се случва. Има няколко основателни причини за тази неприятност.

1. Поливане със студена вода

Според експерти, студената вода е една от най-честите причини краставиците да не цъфтят. Температурата на водата трябва да бъде около + 25 ° С. Експертите съветват почвата да се навлажнява рано сутрин или вечер. Но поливането върху листата трябва да става преди обяд - тогава въздухът край растенията ще се овлажни повече. Препоръчително е да оставите земята около кореновата шийка суха - по този начин ще бъде възможно да се предотврати гниенето на стъблото.

2. Твърде гъсто засаждане

Ако засадите краставиците прекалено близо една до друга, те ще се  вентилират лошо. Освен това, краставиците няма да имат достатъчно слънчева светлина, затова хранителните вещества няма да могат да достигнат напълно до корените, споделят градинарите.

3. Нискокачествени семена

Често растението, което се използва за събиране на семената, или се опрашва от хибрид, или само по себе си е хибрид. Тъй като е изключително трудно да се контролира кръстосаното опрашване в обикновена малка площ, семената трябва да се купуват от доверени компании, съветват експертите. На пазара има много фирми, които предлагат качествени семена за посев. И за това можете да направите консултация с експерт.

4. Небалансирано хранене

Една от най-често срещаните грешки е прекомерното наторяване с азот. Отбелязва се, че в същото време зелената маса започва активно да расте в растението, без да дава плодове. Трябва да се отбележи, че за нормалното си развитие краставиците се нуждаят също от калий и фосфор. В този случай азотът в началото на цъфтежа на растението може да бъде напълно елиминиран.

5. Неправилна подготовка на почвата

Ако засаждате краставиците на едно и също място в продължение на години подред (например в оранжерия), трябва да приемете и факта, че през това време в почвата са се натрупали голям брой патогенни микроорганизми. Обикновено, казват експертите, те водят до развитие на гъбични заболявания, които инхибират растението. Експертите настояват да не забравяте да спазвате правилата за сеитбообръщение. Краставиците ще бъдат най-добре на мястото, където са расли миналата година бяло зеле, домати, грах, картофи или цвекло.

Краставиците растат в почти всяка зеленчукова градина, но понякога имат доста горчив вкус. Експертите споделят каква би могла да бъде причината за този неприятен вкус и как да ги поливате, за да се предотврати това. Всичко опира до начина на отглеждане и по-конкретно до поливането на културата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес