Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пестенето на вода е лесно - тези трикове ще ви намалят сметката!

06 август 2024, 14:20 часа

Всеки може лесно да намали изразходването на вода в ежедневието, като просто направи малки промени в навиците си. Това ще доведе до спестяване на стотици литри вода годишно и съответно намаляване на сметката. Независимо дали перете дрехите си, вземате вана, миете чинии, бръснете се, миете зъбите си или работите в градината, има няколко прости начина, по които можете значително да намалите потреблението на вода.

В кухнята

В кухнята се използва много вода за готвене и миене на съдове – а тя може да бъде икономисвана по следните прости начини.

1. Поддържайте водопроводната си инсталация в добро работно състояние. Сменете всички течащи и капещи кранове, поправете течовете.

2. Инсталирайте лостове за кранове и приставки за сензори, за да намалите консумацията на вода. Добавянето на аератор към крана ще вкара въздух в струята, което ще я направи по-равномерна. Подобни механизми са лесни за инсталиране, евтини и много ефективни. Смесителните кранове с аератори спестяват до 80% вода.

3. Когато миете чинии, напълнете мивката с вода, вместо да я оставяте да тече през цялото време. Ако разполагате с две съседни мивки, напълнете едната с чиста вода за изплакване.

4. Когато миете съдовете на ръка, използвайте възможно най-малко препарат. Това минимизира необходимата вода за изплакване и спестява между 200 и 600 литра на месец. Или използвайте естествени почистващи продукти, които не съдържат химикали (сода, сапун за пране).

Как къпането ни помага да пестим вода

5. Включвайте съдомиялната само, когато е напълно заредена.

6. Не размразявайте замразени храни с течаща вода. Планирайте предварително кога ги искате размразени и преценете времето за оставянето им на стайна температура, или ги размразете в микровълновата.

7. Не оставяйте крана да тече, докато миете или белите зеленчуци и плодове. Изплакнете ги в полупълна мивка или тенджера. Този метод ви позволява ефективно да почистите плодовете от пясък и мръсотия. После водата може да се използва за поливане на стайни растения.

В банята

Банята е едно от местата, където се използва максимално количество вода в дома.

1. Не хабете студена вода в чакане да се стопли. Подложете кофа, докато чакате; после ще ползвате тази вода за поливане на растения или измиване на тоалетната. Така спестявате до 800 литра на месец.

2. Не позволявайте на водата да тече, докато си миете зъбите или сапунисвате ръцете си. Затворете крана след намокряне на четката или ръцете и изчакайте момента за изплакване. Водата тече от крана със средна скорост 10 литра в минута.

3. Спестете вода, като вземете душ (40-60 литра), вместо да напълните вана (150-170 литра).

4. Докато сапунисвате главата и тялото си, спирайте водата.

10 начина да пестим вода у дома

Пране на дрехи

Можете да намалите консумацията на вода при прането чрез някои прости методи за пестене.

1. При закупуване на нова пералня изберете модел от класове A+, A++, A+++, които са с ефективен разход на вода и електроенергия. Предпочитат се моделите с предно зареждане, тъй като използват 2/3 по-малко вода от пералните с горно зареждане. Това ще спести значително количество вода.

2. Използвайте пералнята само за пълно зареждане с пране, чието общо допустимо тегло е посочено в техническия й лист. Недейте да перете само по една или две дрехи поотделно.

3. Ако дренажът на пералната машина не е свързан към централизирана тръбна система, прекарайте към тоалетната маркуча за извеждане на изразходваната вода с цел допълнително промиване.

4. Перете по-малките дрехи и по-деликатните тъкани на ръка, като използвате една и съща вода за няколко наведнъж. Започнете с бяло или не много замърсено пране и завършете с най-тъмното и замърсено.

5. Използвайте останалата вода след пране, за да изплакнете тоалетната.

Бъдете пестеливи и се отнасяйте разумно към собствените си разходи, икономисвайте този ценен ресурс – водата!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес