Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеперуденото богатство на България

30 август 2014, 11:10 часа

Близо 4000 вида пеперуди летят у нас. От тях са проучени 2900 вида, но непрекъснато се откриват и описват още. Това заяви д-р Стоян Бешков, ръководител на отдел "Безгръбначни животни" в Националния природонаучен музей при БАН, пред БТА.

По негови данни едрите пеперуди у нас са 1680, дребните - почти двойно повече. Разнообразието на релефа, географското положение и наличното средиземноморско влияние, заедно с все още запазената природа, обуславят голямото пеперудено богатство.

Във Великобритания са известни 58 вида дневни пеперуди, у нас те са 219, разказа изследователят. Само в Кресненския пролом прехвърчат 122 вида. Във Витоша досега са проучени 154 вида дневни пеперуди, а в цяла Холандия са 72.

Българите обаче не проявяват интерес към пеперудите, смята доц. д-р Бешков. По думите му у нас няма нито един любителски клуб за ловене, броене и наблюдаване на движението на пеперудите в природата. Във всички западноевропейски страни такива организации съществуват и са доста активни. Само в Хелзинки пеперудолюбителите са 2500. В Англия във всяко село има любители, които начело със свещеника и учителя правят мониторинг на красивите насекоми, разказа ученият.

В чужбина, а вече и у нас, започва да се налага практика, при която пеперудите се продават и се подаряват като цветя по различни поводи - сватби, кръщенета и др., каза доц. д-р Бешков.

Предпочитат се красиви, едри, екзотични пеперуди. Най-високата цена на двойка от редките видове насекоми е около 5000 евро и принадлежи на новогвинейски пеперуди, защитени от Вашингтонската конвенция по международната търговия със застрашените видове от дивата фауна и флора

 По думите на специалиста у нас няма борса, нито активна търговия с родни видове от красивите насекоми. Някои от тях се развъждат във ферми и това води до спад в цената им. Колекционерите в страната ни са 2-3, професионално с изследване на пеперуди се занимават четирима души в България.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес