Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха ген на бялата коса

02 март 2016, 20:52 часа

Учените за първи път са открили ген, който е отговорен за появата на бели коси. Специалистите са открили също множество гени, отговорни за цвета на косите, тяхната форма и плътност. Изследването е публикувано в сп. Nature Communications, съобщава EurekAlert!

Отговорен за побеляването на косите се оказал генът IRF4, който по-рано е бил известен на учените като регулатор на производството на меланин – пигмент, определящ цвета на кожата, косата и очите. Генът PRSS53 влияе на появата на къдрави коси, за дебелината на веждите отговаря FOXL2, за дебелината на брадата – EDAR.

Учените са анализирали 6630 души (45 процента  55 процента жени) от Латинска Америка (Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу). Сред изучените 48% били европейци, 46% - коренни американци, и 6% били афроамериканци.

Участниците били разделени на групи в зависимост от формата и цвета на косите, а също и степента на оплешивяване и побеляване. В оценките на брадите и дебелината на веждите взели участие само мъже. Визуалните данни след това били съпоставени с получената генетична информация. Извадката показала голямо разнообразие във формата и цвета на косите.

Учените отбелязват, че резултатите от изследването им ще бъдат полезни за съдебномедицински експертизи на основата на ДНК и съставяне на визуален профил на потенциален престъпник в Латинска Америка и Източна Азия. В предишни изследвания е отчитана само ДНК на хора с европейски произход.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес