Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отговорът ще ви изненада: Хората с ТОЗИ цвят на очите са истинска рядкост

13 ноември 2023, 23:51 часа

Цветът на очите е нещо, което често насърчава любопитството и възхищението на хората. Дълги години се смяташе, че зелените очи са най-редките, но съвременните изследвания в областта на генетиката опровергават този мит. Според новите класификации, най-редкият цвят на очите не е зелен, а сив. В тази статия ще разгледаме как генетиката влияе на цвета на очите, какви са най-често срещаните цветове и как гените определят уникалната комбинация на очите на всяко индивид. 

Генетиката на цвета на очите

Цветът на очите е сложна характеристика, зависеща от множество гени, които контролират производството на различни видове пигменти - меланин, еумеланин и феомеланин. Тези пигменти определят цвета на кожата, косата и очите на човека. Уникалната комбинация и концентрация на тези пигменти в ириса водят до различните цветове на очите.

Какъв цвят са наистина очите ми? Няма да повярвате, че грешите цвета на очите си

Най-често срещани и най-редки цветове 

В традиционната класификация на цветовете на очите се използват четири основни цвята: кафяв, син, пъстър (лешник/кехлибар) и зелен. Зелените очи бяха считани за най-редки, проявяващи се при около 2% от световното население. Сега обаче новите изследвания определят сивите очи като най-редки, с по-малко от 1% от световното население. Това е революционен обрат в разбирането ни за цветовете на очите.

очи

Как се определя цветът на очите?

Производството на меланин в ириса е ключов фактор за определяне на цвета на очите. Повече меланин води до по-тъмни очи, докато по-малко означава по-светли. Различни видове меланин като еумеланин и феомеланин определят конкретния цвят на очите. Например, еумеланинът е отговорен за по-тъмните цветове, докато феомеланинът предизвиква зелени или пъстри очи.

Цветът на очите ни разкрива какви сме

Генетиката на цвета на очите

Първоначално се смяташе, че генетиката на цвета на очите е прости въпрос на доминантни и рецесивни гени. Например, кафявите очи бяха считани за доминантни, а сините за рецесивни. Въпреки това, последните открития показват, че този процес е по-сложен. Множество гени, като OCA2, HERC2, ASIP, IRF4 и други, влияят на цвета на очите и образуват различни комбинации, определящи уникалния цвят на всяко индивидуално око. 

Необичайни цветове и състояния на очите

Хетерохромия, анизокория и албинизъм са някои от необичайните цветове и състояния на очите. Хетерохромия се характеризира с наличието на очи с различен цвят, а анизокория - с различни размери на зениците. Албинизмът, от своя страна, причинява по-светли цветове и дори може да доведе до поява на червени, розови или виолетови очи.

Какво разкрива цветът на очите за вашия характер?

Цветът на очите е интересен и сложен аспект на човешката генетика. Новите изследвания преосмислят митовете за рядкостта на зелените очи и поставят сивите очи на върха на класацията. Генетиката играе ключова роля в определянето на уникалния цвят на очите на всеки индивид. Очите са не само прозорец към света, но и портал към сложната и красива генетика, която прави всеки от нас уникален.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес