Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От колко литра мляко се прави 1 килограм сирене?

22 август 2023, 07:15 часа

Млечните продукти, ценен източник на белтъчини, калций, витамин Д, пробиотици, минерали, витамини и полезни бактерии, оказват благотворно въздействие върху здравето, когато са качествени, а не имитиращи продукти, в които млякото е заменено с палмово масло и други растителни мазнини. Българското кисело мляко е визитната картичка на родината ни, символ на страната, повод за гордост, суперхрана и продукт, несравним с други продукти, произвеждани от прясно мляко чрез ферментация. Ползите от консумацията на българско мляко са известни далеч извън пределите на страната ни и то е сред най-популярните родни храни по цял свят.

А как стоят нещата със сиренето? Популярен изнасян продукт ли е то, притежава ли здравословните ползи на киселото мляко или съдържанието на прясно мляко в сиренето е незначително, за да се достигнат тези ползи? От колко литра мляко се прави 1 килограм сирене и как да познаем качественото сирене на пазара?

Популярно ли е българското сирене по света и какви са ползите от консумацията му?

Още: Киселото ни мляко и бялото ни саламурено сирене вече са със защитени наименования

Класацията на Taste Atlas подрежда българското бяло саламурено сирене на 19 място сред най-добрите сирена на света, което е престижно, като се има предвид, че са сравнени и подредени над 50 сирена от различни краища на света. Да, то определено е по-малко популярно от киселото ни мляко, но това не го прави по-малко полезно за здравето. Когато е качествено, ползите му са значителни и са свързани със следните факти:

  • Сиренето е ценен източник на калций и протеини.
  • Съществуват обезсолени и обезмаслени сирена, които са подходящи за хората със специфични хранителни нужди, които следва да избягват прекомерната консумация на мазнини и сол. Тези сирена са подходящи и за спазващите хранителен режим за отслабване или контрол на теглото.
  • Доставя на организма магнезий, витамини Д и К, което го прави подходяща храна за превенция на остеопорозата, за грижа за здравето на костите и за оралното здраве.
  • Помага за поддържане на кръвното налягане в нормални граници и се препоръчва като храна, подходяща за прием от хипертониците, ако е обезсолено.
  • През 2014 г. изследователите посочиха млечните продукти включително сиренето като ценен източник на специфичен антиоксидант, който е от решаващо значение за здравето на мозъка и за предотвратяване на свързаната с възрастта невродегенерация.
  • Полезно е за здравето на кръвоносните съдове.
  • Помага на поддържането на нормалните нива на холестерол в кръвта.

Всички тези ползи от консумацията на сирене се проявяват само ако се хапва качествено сирене, произведено от прясно мляко, и не се отнасят за имитиращите продукти, приготвени от растителни масла като палмовото. Сирената, в които е вложена много вода с цел по-висока печалба от по-високото тегло на сирене с вода, не са толкова полезни за здравето по обясними причини. От колко литра мляко се прави 1 килограм сирене, за да е качествено и за да допринесе за изброените по-горе ползи?

От колко литра мляко се прави 1 килограм сирене?

Още: Ето кои са най-здравословните сирена

Цената на качественото сирене, приготвено от чисто прясно мляко, не е ниска и няма как да бъде, тъй като за приготвянето на килограм сирене са необходими между 6 и 10 литра мляко. Различните видове сирена се получават чрез различните технологии и методи на производство, различното количество вложена сол и съставки, условия и време на зреене и е необходимо различно количество прясно мляко за производството им.

В домашни условия е възможно приготвянето на килограм сирене от само 2 литра мляко, което е готово за консумация почти веднага – в рамките на 4 часа след приготвянето му и което е без закваска и лимонтузо. Рецепта за него може да откриете онлайн и да му се насладите, тъй като е полезно, вкусно, икономично и бързо.

Отговорът на въпроса от колко литра мляко се прави 1 килограм сирене зависи не само от това дали говорим за домашно производство, или за такова в мандра, но и от вида на сиренето, както и от животното, от което е добито млякото. При овчето е възможно да получите качествено сирене и от по-малко литри мляко, докато за козето 7 литра за килограм сирене са идеални.

Как да изберем качествено сирене?

Още: Митът е развенчан: Червеното месо и сиренето водят към дълголетие

Внимавайте, когато купувате сирене, дали е от марка, доказала се с годините като произвеждаща качествени продукти, тъй като не е изключение проверки на пазара у нас от оторизираните органи да установят сирена със съдържание на вода над 70%, със сухо мляко и без грам млечна мазнина, които се продават като млечни продукти, а не като имитиращи, каквито реално са. Проучвайте, търсете активно информация и предпочитайте малко по-високата цена пред най-евтиното, за да сте сигурни, че реално консумирате сирене от мляко. Може да се насочите и към избор на сирене, произведено по БДС. Стандартът се отнася за българско бяло саламурено сирене, произведено от краве, овче, биволско, козе или смесено мляко с добавка на селекционирана закваска от подбрани щамове млечнокисели микроорганизми, изолирани в България, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене и предназначено за консумация.

Източник: Medicalnewstoday

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес