Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Oблекчeте стреса, като почистите дома или офиса си

11 ноември 2021, 14:35 часа

Домакинската работа помага за подобряване на психическото състояние, твърдят учени, а сега имате повече причини да подредите дома или офиса си. Оказва се, че дори обикновеното почистване може да подобри психическото ви здраве! Освен това е уместно на фона на есенно-зимното обостряне на състоянието на депресия.

Физическото разстройство е равно на психическото разстройство. Невъзможно е да имате бистра мисъл, когато пространството ви е разхвърляно или неорганизирано. Премахването на външния безпорядък драстично подобрява настроението ви, намалява стреса, тревожността и много други, казва авторът на книги за психично здраве Джай Джай Мира от САЩ.

3 съвета за почистване на дома, за да подобрите психичното си здраве:

1.       Започнете с малко. Може би причината за лошото ви настроение е бъркотията на бюрото или в офиса, стаята, в която прекарвате много време. Не забравяйте да поддържате работните и жилищните си зони чисти и се опитайте да избегнете безпорядъка. След като направите това, ще стане по-лесно да се настроите както за работа, така и да въведете ред във вътрешния си свят.

2.       Доверете се на положителните емоции. Ако има стари неща, които са досадни, отървете се от тях, за да освободите място за нещо положително. Всяко досадно нещо се превръща в спусък от различни емоционални състояния. Когато сте заобиколени от нещо, което ви удовлетворява, вие проектирате същото и в живота си.

3.       Дишайте дълбоко. Дори почистването на вашето пространство може да бъде предизвикателство, така че отделете време, за да си поемете дълбоко въздух и да се съсредоточите върху пространството, което искате да създадете за себе си. Правилното дишане е свързано с добро психично здраве и облекчаване на стреса.

Съвсем малко е нужно, за да се почувства човек добре. В случая, с подреждане на околното пространство, ще постигнете двоен ефект. Хем ще подредите и почистите доам или офиса си – нещо, което вероятно отлагате от месеци -  хем ще се почувтсвате удовлетворени и щастливи от факта, че сте направили нещо полезно с отрицателната енергия, която ви е изпълвала.

След като приключите с това, спокойно се насочете към приятни за вас замимания като да прочетете книга от любим автор, да послушате любима музика или да поприказвате с любимия човек. Всяко едно от тях ще ви накара да се почувствате спокойни и щастливи.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес