Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко хитрини, с които ще върнете блясъка на белите тъкани

18 февруари 2022, 10:00 часа

Всеки знае, че белите тъкани се цапат и захабяват много лесно, независимо дали става въпрос за дрехи, обувки, чанти, мебели или кърпи. Поради тази причина винаги ни е много трудно да ги поддържаме чисто бели, независимо че ги перем с подходящ перилен препарат или ги избелваме. Днес ще ви научим на няколко лесни начина, да върнете блясъка и снежно белия цвят на тъканите, така че да изглеждат като нови.

Да започнем с петната от пот, върху белите дрехи, които са много упорити и каквито и препарати да използваме, мястото в областта на мишниците все жълтее и се почиства трудно. Има обаче начин да се справим с този проблем и това е с помощта на кислородната вода. За целта е необходимо да напоите тампон с нея и да натриете захабеното или пожълтяло място на любимата си блуза. След това я оставете да изсъхне на слънце и изплакнете обилно с вода.

Кислородната вода се справя много добре и с петната то плодов сок, като за целта трябва да добавите към нея и 5-6 капки амонячен разтвор. Натъркайте добре петната с тази смес, подсушете, изплакнете обилно с вода и оставете да се суши.

Петната от кафе са също много упорити и трудни за почистване. В този случай можете да накиснете покривката или кърпата в сапунена вода, към която сте добавили малко сода за хляб. След това изплакнете добре и оставете дрехата да се суши на слънце. Ако този метод не е сработил и по тъканта се виждат още петна, то напръскайте ги с лимонов сок, оставете да изсъхне и отново изплакнете.

Петната от мляко, можете много лесно да почистите, като ги намажете със смес от 2с.л.гличерин, 2с.л. вода и малко амонячен разтвор. Тъканта се поставя между две кърпи и се изглажда с ютията, след което се пере със студена вода.

Белите пердета се цапат много бързо и изискват често пране. За да ги запазите бели, винаги, преди да ги изперете ги накисвайте във вода, в която сте добавили сода за хляб за около 1 час. Това ще запазите тъканите от захабяване.

Белите чанта, обувки или ботуши можете също да почистите много лесно, стига да не са ужулени или кожата им да е много захабена. За целта ви трябват тампон и мляко за лице, с което хубаво да ги почистите.

Петната от мастило по различни бели тъкани можете да изчистите като ги изперете с топла вода и след това ги потопите в хладко прясно мляко и ги оставите да престоят няколко часа. След това изплакнете с хладка вода и изперете със сапун.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес