Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нещата, които ще ви направят по-умни

23 август 2016, 10:41 часа

Първото впечатление е изключително важно и в професионалния, и в личния живот. То обаче невинаги разкрива истината за човека. Много хора са умни, но държанието им в началото на среща не предполага това, пише Inc.com. За да изглеждате по-интелигентни, правете тези 6 неща.

1. Слушайте повече, говорете по-малко

Следването на този съвет е по-трудно, отколкото изглежда. Твърде много хора си мислят, че могат да впечатлят другите като говорят повече. Когато слушате, може да научите нова информация, която другите имат и да разберете какво е важно за тях. Бъдете пестеливи в изказванията и хората ще ви забележат, ако не за друго, то поради простата причина, че вече не мълчите.

2. Използвайте добра граматика на езика

Някой хора вярват, че отделянето на внимание на правилната граматика на езика е реликва от миналото, но това не така. Основната роля на стандартната граматика е да се осигури общоприета рамка за разбиране на това, как да се тълкува чрез езика. Старанието ви да използвате добър изказ може да изглежда странно в очите на някои, но истината е, че тяхната реакция е породена от дискомфорт, защото те осъзнават, че звучат по-необразовани в сравнение с вас.

3. Разширете речника си

Овладяването на по-широк речник ви дава възможност да изразите една и съща мисъл по няколко различни начина. Започвате да цените фините разлики и детайли в смисъла и в емоционалния подтекст. С течение на времето се научавате как най-точно да изразите това, което искате.

Важно е обаче да не парадирате с вашите езикови умения. Не един е примерът за интервю с известна личност, която съзнателно внася високопарни думи в своята реч. Това натрупване създава тромав ефект.

Учете нови думи и практикувайте тяхното използване в речта ви. Те трябва да се превърнат в естествени за вас и тяхната употреба да бъде почти подсъзнателна.

Останалите 3 неща, които ще ви помогнат да изглеждате по-интелигентни, четете в Expert.bg!

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес