Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непознатите ПОЛЗИ от водата за уста в домакинството

30 декември 2021, 15:10 часа

Водата за уста е сред едни от най-използваните продукти за устна хигиена и е широкоразпространена у нас. При редовната й употреба тя дори може да повлияе положително върху състоянието на венците и да служи като превенция срещу кариеси. Но днес ще насочим акцента върху някои други приложения на водата за уста, които не са свързани с грижата за устната кухина. Нека видим няколко интересни начина, по които да използваме този продукт извън банята:

Вана за крака при неприятна миризма

Водата за уста всъщнос наистина ще ви помогне със справянето с неприятната миризма на краката. Тя действа като дезинфектант и ще елиминира мъртвите клетки, причиняващи миризмата. За да си направите таква вана трябва да изсипете около 2 капачки от водата за уста в леген, пълен с гореща вода и да накиснете краката си за около 20-тина минути. Няма ограничение за честотата на употреба, може да пилагате този метод ежедневно.

За да дезинфекцирате раните си

Водата за уста има дезинфекциращи свойства и именно заради това я ползваме за устната си хигиена, но това свойство може да е полезно и при рани и инфекции. Друго е, че може да дезинфекцирате и бужатата си с нея.

Предпазете домашните си любимци от бълхи и кърлежи

Едва ли някога сте си мислили, че водата за уста може да има такова приложение, но смесена с обикновена вода тя може да се напръска върху козината на вашите любимци и да създаде антипаразитен ефект, като предпазва от кърлежите и бълхите. Много по-евтина и добра алтернатива от специалните препарати на пазара.

За елиминиране на лошата миризма от коша за боклук

Понякога се създава доста натрапчива и неприятна миризма в коша за боклук, тъй като някои отпадъци имат по-силен аромат. Това може да се разпространи из цялата стая, затова е добре да се погрижим за елиминирането му. Тук се намесва и следващото приложение на водата за уста – със своята миризма може да потуши неприятната. Поставете на дъното на кофата хартиена кърпа, напоена с няколко капки вода за уста и няма да усещате повече неприятни миризми.

Премахнете мириса на мухъл от прането

Последното приложение, което ще споменем за водата за уста.Понякога поради проблеми с пералнята дрехите придобиват странен и натрапчив мирис, наподобяващ този на мухъл и влага. За да предотвратите това, изсипете една капачка вода за уста в барабана, преди да сте добавили прането. Така няма да се срещнете отново с този проблем.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес