Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неочакваните причини за появата на зъбобол

27 януари 2022, 09:05 часа

Зъбоболът е едно от най-неприятните неща. Може да се прояви под формата на натиск, пулсация и дори болка по цялата челюст, около ушите и главата. Неговата причина най-често е пулпит, макар и невинаги. Къде другаде е източникът на зъбобол?

На първо място: внимавайте за студен въздух

Излагането на зъбите на ниски температури в много случаи причинява остра и прострелваща болка. Ако се появи при дишане на студен въздух или пиене на студени напитки, това може да е признак на чувствителност на зъбите.

Нервите дълбоко вътре в зъбите са много чувствителни към стимули, така че емайлът е предназначен да ги предпазва от външни фактори. Това е естественото им покритие и когато се повреди или напука, такава бариера изчезва. 

Второ: внимавайте за настинки

Причината за зъбобол в някои случаи може да бъде и обикновената настинка. Откъде идва такава връзка?

Вирусната инфекция води до вазоконстрикция, което води до локална имуносупресия, също и в устната кухина. Тогава ставаме по-податливи на инфекции и развитие на възпаление в устата.

При настинки зъбоболът най-често е резултат от повишена активност на имунната система, която трябва да се справя с вирусите и бактериите. Веднага щом почувствате болка в областта на устата, трябва да посетите зъболекаря възможно най-скоро, защото бързата диагностика може да съкрати времето и разходите за лечението му.

Трето: "женските въпроси"

Главоболие, раздразнителност, нервност и неразположение - това не са единствените неприятни симптоми, свързани с менструацията. 

Ако всички зъби са здрави, това не би трябвало да е проблем, но ако имаме кариеси, промяната в концентрацията на хормоните в кръвта, а именно естрогени и прогестерон, може да засили неприятните болкови усещания. По време на менструацията и няколко дни преди менструацията нивата на хормоните ви са значително по-ниски, отколкото през останалата част от цикъла, и тялото ви произвежда по-малко ендорфини. Ендорфините от своя страна са отговорни за "маскирането" на болката.

Четвърто: кошмарът на зъболекарите - обица в езика

Модерен орнамент или ненужен виновник за зъбобол? Една обица на езика може да причини много повече вреда, отколкото полза – включително дразнене на пародонта, оголване на шийките на зъбите, загуба на стабилност на зъбите и тяхната болка. Освен това по време на сън и през деня една обица, удряща се в зъбите, може сериозно да увреди емайла.

Зъбобол, причинен от носенето на обеца в езика, може да бъде предизвикан от няколко фактора. Първо, когато емайлът е повреден, дентинните тубули се отварят и предават болка. Тогава откритите зъбни шийки са особено изложени на болка. Второ, може да увреди пародонта, което е рисков фактор за пародонтит, който причинява допълнителна болка и възпаление на венците. По-лошото е, че много често възниква ситуация, при която обица на езика е причина за напукване или дори разпадането на зъба.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес