Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недоспиването е много опасно при хората с диабет

09 септември 2021, 21:30 часа

Диабетът и проблемите със съня често вървят ръка за ръка. Диабетът може да причини загуба на сън и има твърдения, че недостатъчния сън, може да повиши риска от появата на диабет.

Недостатъчен сън, високи нива на кръвна захар

Високата кръвна захар е червен флаг за проблеми със съня сред хората с диабет по друга причина. Уморените хора ще се хранят по-обилно, защото искат да черпят енергия. Това може да е консумиране на захар или други храни, които могат да повишат нивата на кръвната захар.

Нужно е правилно хранене през целия ден и контрол на нивата на кръвната захар, така че да спят по-добре през нощта. Ако се контролира кръвната захар, ще имате добър нощен сън и ще се събудите, чувствайки се страхотно, с много енергия.

Връзката между липсата на сън и диабета

Има някои доказателства, че недостатъчния сън може да причини преддиабетно състояние.

Реакцията на организма към липсата на сън може да прилича на инсулинова резистентност, предшественик на диабета. Работата на инсулина е да съдейства на тялото да превърне глюкозата в енергия. В случай на инсулинова резистентност клетките не успяват да използват ефективно хормона, което ще доведе до високи нива  на кръвната захар.

Диабетът възниква, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин или клетките не го използват правилно. Когато инсулинът не си върши работата, кръвната захар се натрупват в тялото до степен, при която могат да пострадата очите, бъбреците, нервите или сърцето.

Връзката между липсата на сън и теглото

Съществува и връзка между диабет и сънна апнея, нарушение на съня, белязано от силно хъркане и паузи в дишането, докато спите. Виновникът може да бъде наднорменото тегло, което може да причини мастни натрупвания около горните дихателни пътища, които възпрепятстват дишането. Така че наднорменото тегло или затлъстяването е рисков фактор за сънна апнея, както и за диабет.

Ако имате диабет, имате наднормено тегло и хъркате, кажете на Вашия лекар. Може да се нуждаете от проследяване на съня.

Сънната апнея може да попречи на човек да получи добър нощен сън, което може да влоши диабета или може би да увеличи риска от развитие на диабет.

Има много ефективни лечения за сънна апнея. Те включват промени в начина на живот, като намаляване на теглото за леки случаи и устройства за отваряне на блокирани дихателни пътища за по-тежките.

Сънят е също толкова важен, колкото и това, което ядете

Като цяло хората с диабет трябва да бъдат много внимателни към съня, защото всичко, което изразходват, може да ги накара да почувстват липса на енергия и умора. Колкото по-уморени се чувстват, толкова повече двигателят им работи и по-голяма е вероятността да развият инсулинов дефицит.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес