Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неандерталците са се появили най-малко преди 430 хил. години

20 юни 2014, 21:45 часа

Произходът на неандерталците датира отпреди най-малко 430 000 години. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Заключенията са въз основа на характерните особености на черепи, открити в Испания.

Находката хвърля нова светлина върху еволюцията на хоминидите.

"Вероятно това са най-древните откривани някога черепни морфологични особености, които са характерни за неандерталците", заяви ръководителят на изследването, палеонтологът Хуан-Луис Арсуага от университета Комплутенсе в Мадрид.

Предишни проучвания заключиха, че неандерталците са се появили 100 000 години по-късно. Новото изследване разкрива също, че най-скорошният общ прародител на Хомо сапиенс и неандерталците е живял преди повече 430 000 години, информира БТА.

Учените изследвали 17 частично запазени или цялостни черепа, открити на прочутия праисторически обект Сима де Лос Уескос близо до Бургос в северната част на Испания.

"Находката позволи за пръв път да се установи какви са били черепните морфологични характеристики на група хоминиди, които са живели в Европа през средния плеистоцен, т.е. преди 400 000 - 500 000 години", допълни палеонтологът Игнасио Мартинес от университета в Алкала де Енарес, Испания.

През тази епоха примитивни хоминиди се отделили от живеещите в Африка и Източна Азия свои събратя и се установили в Евразия, където се появили морфологични особености, които впоследствиестанали характерни за неандерталците. Няколкостотин хиляди години по-късно Хомо сапиенс дошъл от Африка и на свой ред се установил в Евразия, където съжителствал и, макар и рядко, се кръстосвал с неандерталци.

Неандерталците изчезнали от лицето на планетата преди около 28 000 години.

Изследваните черепи са с характерни за неандерталците особености единствено върху лицевата си част и зъбите. Особеностите на черепната кутия съответстват на тези на по-примитивните хоминиди.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес