Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ правете това: 9 грешки при размразяването на месо, които могат да го направят опасно за здравето

07 октомври 2023, 13:00 часа

В зависимост от процентното съдържание на белтъчини в месния продукт ще е необходимо различно време за пълното му размразяване. Със сигурност поне веднъж сте се опитвали да ускорите процеса, използвайки добре познатите методи: Потапяне на месото под гореща вода или експресно размразяване в микровълнова фурна.

Дори и да бързате да приготвите дадено ястие, не пренебрегвайте здравето си: От неправилно размразеното месо в организма ви могат да попаднат опасни бактерии. А да се разминете с хранително отравяне е най-безобидният резултат. За да ви помогнем да се погрижите за здравето си, ето 9 грешки, които често допускаме, когато размразяваме месо. 

Стайна температура

Ако оставите говеждо, свинско или пилешко месо (или всъщност всяко друго месо) на плота, за да се размрази, рискувате да позволите на бактериите Clostridium perfringens да се развият в месото. Днес тези бактерии се считат за една от най-честите причини за отравяния. Те причиняват 1 милион заболявания, свързани с храната, всяка година. 

Вместо да оставяте месото да се размразява на стайна температура, преместете го от фризера в хладилника. Да, този метод е по-бавен, но най-важното е, че е безопасен. 

Кое е най-полезното месо?

Гореща вода

Когато вода с температура над 40° влезе в контакт със замразено месо, това води до потапяне на протеина в така наречената "опасна зона". Продуктите, намиращи се в тази зона, се превръщат в най-добрата среда за растеж и размножаване на бактерии. 

Опитайте да потопите месото в студена вода. Това гарантирано ще го омекоти, без да го доведе до опасна температура. 

Без размразяване

Понякога, поради липса на време, можете да хвърлите не напълно размразеното месо в тиган с врящо олио. Разбира се, върху гореща повърхност месото ще се затопли бързо. Това обаче не само ще увеличи броя на опасните бактерии вътре, но и ще загуби невероятния си вкус. Можете да сравните и да разберете, че дори текстурата на продукта се е променила - и то не към по-добро. 

Измиване на месото

Обикновено месото, което купувате, вече е преминало през достатъчно стъпки на почистване. Ако решите да изплакнете месото под течаща вода, трябва да сте подготвени за факта, че невероятно количество опасни бактерии ще се окажат върху мивката, кранчето и гъбата за миене на съдове, която ще използвате в бъдеще. 

Повторно замразяване

Ако сте използвали водна баня или микровълнова печка за размразяване на говеждо или птиче месо, замразяването на месото втори път е съмнителна идея. Рискът протеинът вече да е навлязъл в "опасната зона" е твърде голям. След размразяването на месото в хладилника разполагате с не повече от три дни, за да върнете продукта обратно във фризера, без да рискувате в него да попаднат бактерии. 

Кое е най-полезното месо за хората над 50 години?

Неправилно съхранение

Оригиналните опаковки на месото често пропускат въздух, което води до разваляне на протеина. За да не развалите случайно месото още на етапа на замразяване, трябва да използвате удобна торбичка с цип, която също така ще предотврати изтичането на месен сок. Друг вариант е да го съхранявате в специална хартия за замразяване. 

Самото месо трябва да се размразява в дълбока купа, така че месният сок да не изтече от съдовете в хладилника. 

Мръсни ръце

Според проучване за безопасността на замразените храни около 97% от участниците не са си измили ръцете преди размразяване на храната, а 95%, които са го направили, не са ги измили правилно. Работата със замразени месни продукти изисква повече грижи за поддържане на ръцете чисти, отколкото сте си мислили.

Препоръчително е да миете ръцете си преди и след работа със замразени и размразени храни. Кърпите за съдове и всички парцали, които сте използвали, трябва да се изперат на горещ цикъл в пералнята, а при размразяване на месо е най-добре да измиете дъските за рязане, приборите и плотовете със сапун и вода. 

Слаб огън

Твърде бавното загряване на месото в бавната готварска печка (както се препоръчва в някои рецепти) създава благоприятна среда за развитието на опасни бактерии в протеина. Същото се отнася и за месото в тиган на слаб огън. Преди да използвате сурово месо в която и да е рецепта, уверете се, че то е напълно размразено. 

Използване на микровълнова печка

Прибягвайте до този метод само в най-крайните случаи. Микровълновите фурни имат възможност за размразяване на месото, но в този случай протеинът ще се нагрее неравномерно - а това отново може да доведе до развитието на вредни бактерии. 

Но в никакъв случай не трябва да размразявате пържола в микровълнова фурна. Това е голяма грешка и ще превърне крехкото, сочно месо в подметка в чинията ви. 

Как да размразявате правилно?

Най-бързият и сигурен начин за размразяване на месото е да го поставите в дълбока купа на долния рафт на хладилника. Чиния или купа с високи и заострени краища е идеална за задържане на соковете, които месото ще пусне при размразяването си. 

Никога не поставяйте месото, особено пилешкото, на горния рафт: има голям риск суровите сокове да се разлеят върху други части на хладилника.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес