Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не можете и да предположите какъв подарък получава хан Кардам от византийския император

21 октомври 2022, 16:50 часа

Хан Кардам управлява България в началото на IX в. след дълъг период, през който България е била непрестанно пряко застрашена от Византия, период, изпълнен със сътресения и трудности, останал известен в историята с честата смяна на владетелите, сваляни обикновено насилствено. Трудната задача да изведе страната от кризата, да я изправи и поведе към възход и да разшири териториите ѝ, се паднала именно на хан Кардам, наричан победоносец.

България при хан Кардан

Хан Кардам поема страната през 777 година след свалянето на Телериг от властта. За възхода на България под управлението на хан Кардам помагат и щастливи стечения на обстоятелствата – по това време Византия е заплашена от Арабския халифат и е съсредоточила усилията си в тази посока, благодарение на което България може да си поеме глътка въздух и не е пряко застрашена поне десетилетие. Близо 10 години продължава мирът между Византия и България, като годините са използвани разумно и максимално от хан Кардам, за да укрепи позициите си.

Хан Крум умира преди да е завладял Константинопол

Мирът приключва през 789 година, когато хан Кардан, предизвикан от византийската императрица, изпраща войски в областта на Струма, където българите съумяват да разгромят не добре укрепения противников лагер. Предпазливостта, внимателното обмисляне и анализиране на ситуациите, отличните стратегии, на които залага хан Кардан, безспорно му помагат в битките срещу врага и скоро му носят ценна победа над Византия край крепостта Маркели през 792 година, където византийските войски претърпяват нечувано поражение от българите.

Знаменитата победа на хан Кардан през 792 година

Победата на България над Византия дава не само самочувствие на страната, но и възможност отново да превърне Византия в свой данъкоплатец. Победената Византия заплаща дължимия данък само 4 години, последвани от отказ да изпълни спогодбата си за мир. Предупреждението на хан Кардан, отправено към Византия, че следва да се заплати дължимото или българските войски ще опустошат Тракия, води до неочакван подарък от страна на Византия към България – оборска тор вместо дължимия данък, а България получава поредна заплаха от Византия.

Цар Самуил превзема Одрин

Неосъществената битка край крепостта Версиникия

Въпреки че Византия тръгва към крепостта със заплаха за разрушителна битка и разгром, въпреки че хан Кардан е отправил заплаха за опустошаване на Тракия, двете войски прекарват цели 17 дни от двете страни на крепостта в очакване другата страна да нападне и да извърши грешка, от която да се възползват. Така реално битка между България и Византия не се състои, Византия изтегля войските си и започва отново да заплаща договорения данък на България, а хан Кардан забравя за апетитите си и заплахите си към Тракия. Победа на хан Кардан и постигане на целта без битка и без капка пролята кръв.

Стратегията на хан Кардан

Хан Кардан бил известен като изключителен стратег, който управлявал мъдро и предвидливо. Причината да не нападне пръв войските около крепостта и да пощади Тракия не са свързани със страх, а с ясното осъзнаване, че само мирът може да му осигури необходимото спокойствие и време за възход на България, време за работа за развитието и подема ѝ – неща, немислими по време на война. Така с мъдростта си и своята сдържаност ханът съумява да изправи България, да я оттласне от дъното и да остане в историята като първия български владетел от втората половина на VIII в., управляващ в мир до края на дните си. Хан Кардан почива през 803 година, а престолът е зает от хан Крум.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес