Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натурални средства за премахване на зъбния камък

14 декември 2021, 14:05 часа

Зъбният камък обикновено е резултат от лоша хигиена. Характерната плака по зъбите не е нищо повече от смес от остатъци от храна, минерални соли и бактерии. Предполага се, че зъбният камък започва да се утаява по зъбите приблизително 48 часа след последното миене на зъбите. Това означава, че хората, които отлагат миенето на зъбите си за по-късно, са най-изложени на зъбен камък.

Зъбният камък започва от вътрешната страна, между зъбите и по протежение на венците. Отлагането върху зъбите атакува емайла, уврежда го и допринася за образуването на кариес. Липсата на подходяща хигиена на устната кухина причинява разпространение на плаката към следващите зъби, причинявайки лош дъх, инфекции на устата и венците.

Премахването на зъбен камък не винаги изисква посещение при зъболекар. Има и домашни средства за премахване на зъбен камък от зъбите. Използваме естествени продукти, които обикновено се предлагат у дома. Освен това са относително безопасни за зъбите. Домашна паста за зъби без флуор може да се направи с помощта на:

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има свойства против кариес, предпазва зъбите от натрупване на котлен камък. Освен това има дезинфекциращо действие и предпазва венците от множество заболявания. Методът на използване на ябълков оцет е изключително прост: веднъж седмично трябва да слагате три капки оцет върху четката за зъби и да избършете добре зъбите си.

Сода за хляб, кокосово масло

Комбинацията от сода за хляб и кокосово масло е отличен антибактериален агент. Въпреки че използването на сода за хляб за хигиена на зъбите трябва да се използва разумно и в умерени количества, тя е безопасна в комбинация с кокосово масло . Пастата от сода и кокосово масло  перфектно премахва остатъците от храна в устата, убива бактериите и избелва зъбите . За да направите паста за зъби, имате нужда от половин чаена лъжичка сода за хляб и една супена лъжица коксово масло. За по-добър вкусов ефект можете да добавите няколко капки етерично масло като мента. Така приготвената паста за зъби трябва да се почиства една седмица – веднъж на ден. След този период ефектът от пастата трябва да е видим.

Бирена мая

Използването на паста от бирена мая създава неблагоприятна среда за размножаване на бактерии в устата. В резултат на това не се получава тяхното размножаване и те спират да се отлагат върху повърхността на зъбите. В комбинация със сол, тази паста е идеално средство за борба с зъбния камък. За да направите паста, ще ви трябва: една супена лъжица бирена мая, половин чаена лъжичка сол и минимално количество вода, за да се образува паста. Така приготвеният препарат трябва да се използва за период от поне седмица, два пъти дневно, редуващо се с паста за зъби.

Активен въглен – това съединение премахва остатъците от храна от устата и има антисептичен ефект. Активният въглен се счита за най-ефективното вещество в борбата срещу зъбния камък.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес