Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натурални методи за прогонване на бълхите от дома и домашните любимци

04 октомври 2021, 19:25 часа

Бълхите у дома може би са най-досадните вредители, които можете да имате. Те са дребни и тормозят вас, любимците ви и дори могат да предизвикат алергия при децата. На практика се крият навсякъде, където не можете да ги хванете В борбата срещу тях ще видите и различни препарати, които се предлагат на пазара. Безспорно те са ефикасни, но струват скъпо и вредят малко или много на здравето. Природата има свои начини за прогонването на бълхите и в следващите редове ще посочим някои от тях.

Препарат за съдове

Сложите няколко капки от препарата за съдове в поставки за свещи. Поставете ги на различни ъгли в дома си. Миризмата му ще привлече бълхите и те ще влязат в капана. Няма да могат обаче да излязат, тъй като той ще полепне по тях. Сменете препарата с още няколко пъти и ще се отървете за винаги от тях.

Сол

Поръсете с фино смляна сол целия текстил у дома. В това число влизат килимите, диваните, матраците – всичко, което е направено от плат. Оставете да действа за 48 часа, а след това старателно почистете с прахосмукачката. Заедно със солта ще премахнете и мъртвите бълхи.

Етерично масло от розмарин

Миризмата на розмарин е много силна и дразни бълхите. Ако имате домашен любимец, можете да капнете няколко капки около врата му. Това ще ги прогони от него.

Ако искате да третирате у дома, то смесете на равни части следните масла: розмарин, мента, копър и пелин. Добавете чаша вода, а след това преместете в шише с пулверизатор. Напръскайте навсякъде, където мислите, че може да има бълхи. Разтворът просто ще ги прогони от дома ви, без да ги е убие. 

Лимонена трева

Силната специфична миризма на тревата, заедно с пресен розмарин също е мощно средство за отстраняване на бълхите. Нарежете ги на тънки лентички и ги поставете на местата, където мислите, че има бълхи. 

Див портокал

Той е известен и като конска ябълка. Притежава силен аромат, който отблъсква, не само бълхите, но и други пълзящи и летящи насекоми. Вземете няколко, разрежете ги на половина и ги поставете на местата, където мислите, че може да има от тези вредители. Сами ще се убедите, че и други насекоми са изчезнали. 

Спрей от оцет

В бутилка с пулверизатор смесете един литър вода с една чаша ябълков оцет. Към тях прибавете етерично масло от лавандула или кедър. Разбъркайте добре и третирайте местата, където сте сигурни, че има бълхи.

Пръскайте всеки ден, в продължение на една седмица. По време на третирането, чистете и с прахосмукачка всички килими и мебели. 

Джоджен

Приятната миризма на подправката, силно отблъскваща за бълхите. Наръсете пресен или сушен джоджен в ъглите и градината и бълхите сами ще избягат. Торбички с джоджен можете да сложите и на нашийниците на домашните си любимци със същата цел.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес