Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натурални източници на пробиотици

01 октомври 2021, 15:05 часа

Това са предимно бактерии, но могат да бъдат и дрожди. Те се срещат естествено в определени храни, особено във ферментирали варианти. Това е така, защото „пробиотиците се създават по време на ферментационния процес“, обясняват диетолозите

Приемането на добавка може да ви даде бърз достъп до определени пробиотици, но има и други възможности. Един от най-лесните начини е да увеличите броя на богатите на пробиотици храни в менюто си.

Тези се считат за най -добрите:

1. Определени сирена

Повечето сирена са получени чрез ферментация, но не всички съдържат пробиотици. Сирена като извара, гауда и чедър могат да съдържат пробиотици, но е важно да проверите етикета, за да сте сигурни. Обикновено ще намерите пробиотици в твърди и меки сирена, които са отлежали, но след това не се нагряват.

2. Кефир

Кефирът е подобен на киселото мляко, но е малко по-различен. Това е ферментирало питие и се получава чрез смесване на зърна кефир с мляко. Тези зърна имат млечнокисели бактерии и дрожди, които след това се размножават, за да направят храната богата на различни щамове бактерии Lactobacilli.

3. Кимчи

Кимчи е зеле, ферментирало с пробиотични млечнокисели бактерии и е традиционен продукт в корейската кухня. То е чудесен източник на пробиотици. Сложете го върху сандвичи или барбекю за мигновен аромат.

4. Комбуча

Това е симбиотична култура от бактерии и мая, която се смесва с подсладен черен или зелен чай. По време на ферментационния процес SCOBY яде захарите в чая и създава пробиотични бактерии.

5. Кисели краставички

Киселите краставички се правят, като се оставят в марината от сол и вода. Те преминават през процес на ферментация и това води до процъфтяване на естествено присъстващите в храната млечнокисели бактерии.

Има разлика обаче в това какви пробиотици може да получите от кисели краставички. Вашата стандартна туршия от рафтовете в магазините обикновено се прави с оцет, който може да убие живите бактерии. Ето защо е за предпочитане да изберете туршия, приготвена с вода и сол.

6. Кисело зеле

Киселото зеле е просто зеле, което е доведено до ферментация от млечнокисели бактерии. Но, както при киселите краставички, ще трябва да внимавате за вида кисело зеле от магазина. Ще трябва да потърсите кисело зеле, което е „сурово и непастьоризирано“ или „лакто-ферментирало“, за да сте сигурни, че пробиотиците все още се размножават. Всъщност, киселото зеле, което си приготвяме сами в бидон е точно това, от което имаме нужда.

Оказва се, че домашните консерви са изключително полезни и не трябва да ги пренебрегваме.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес