Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нарът: Най-полезният плод през зимата

10 януари 2022, 17:05 часа

Плодовете са неизменна част от правилното хранене. Те са богати на макронутриенти, естествена захар (фруктоза) и фибри. Добре е през деня вместо да отваряме пакетче вафла или шоколад, да се доверим на природата за един по0здравословен избор.

Зимата особено има много сезонни плодове, които пазят от простуди, настинки и подсилват имунната система, за да се справя тя по-лесно с външните влияния.

Нарът е източен плод, който се среща щедро по Средиземноморието. Той е леко киселинен и носи ползи за цялото тяло – сърцето, регулира нивата на холестерол и помага срещу стареенето на клетките. Пълен е с витамин С и множество минерали, които се грижат за организма ни. Има високо съдържание на фибри, което помага за лесното и редовно ходене до тоалетна.

ТОВА са плодовете, от които можем да свалим килограми

Счита се, че е полезен за бременни жени, защото е хранителен за плода и за майка. Редовната му консумация намаля риска от диабет и чисти вредния холестерол, което спомага за нормалната сърдечна дейност.

Използва се също за облекчаване на стомашни и ставни проблеми, поради съдържанието си на минерали, фолиева киселина и калий.

Празничен кекс с плодове, ядки и бренди

От сока на нара може да се възползвате, като го пиете чист или го използвате в сладкарството, защото е натурално сладък и изключително полезен. Може да се използва в направата на сиропи, заливки, сладки и пайове.

 

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес