Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-възрастният човек в света

23 февруари 2023, 09:15 часа

Световните рекорди на Гинес са създадени през 1955 г. и до 1999 г. са познати като Книгата на рекордите на Гинес. В Съединените щати книгата е била справочник, публикуван ежегодно, изброяващ световните рекорди както на човешките постижения, така и на крайностите на естественият свят. Чрез нея може да научите любопитни факти за света, за които дори не сте и предполагали.

Най-възрастният човек

Най-възрастният човек според Рекордите на Гинес е Люсил Рандон, родена на 11 февруари 1904 г. във Франция. Тя е била потвърдена като най-старият жив човек (жена) и като цяло най-възрастният жив човек през април 2022 г. след смъртта на Кейн Танака (Япония), която е била на 119 г. през април 2022 г. За съжаление почива на 118-годишна възраст и 340 дни.

Люсил, която приема името сестра Андре през 1944 г., е вторият най-стар французин и вторият най-възрастен европеец, регистриран някога.

Излиза първият брой на книгата Световни рекорди на Гинес

Любопитно за най-стария човек в света

Сестра Андре, Люсил Рандон, живее пълноценен живот във Франция, работи като учителка, гувернантка и се грижи за деца по време на Втората световна война. След войната тя прекарва 28 години в работа със сираци и възрастни хора в болница във Виши, регион Оверн-Рона-Алпи, преди да стане католическа монахиня. По-голяма част от живота й е бил посветен на религиозна служба.

През 2019 г. тя получава писмо от папа Франциск и става почетен гражданин на града, в който живее, а именно Тулон в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг, югоизточна Франция.

Вижте най-ниския мъж в света според Рекордите на Гинес (ВИДЕО)

Сестра Андре държи и рекорда за най-възрастен оцелял от COVID-19, който е дал положителен тест за няколко седмици преди 117-ия си рожден ден през 2021 г. Възстановяването й е отнело три седмици, а през 1918 г. е преживяла и пандемията от испански грип.

Най-възрастният жив човек към момента е Мария Браняс Морера от Испания на 115 години.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес