Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вкусните японски ястия

17 февруари 2022, 06:35 часа

Японските готвачи по нещо приличат на самураите – също така, както тези средновековни воини усъвършенствали своите бойни умения в продължение на години, така и те постоянно шлифоват рецептите си, като ги синхронизират с компоненти и похвати от други национални кухни.

Изисканата красота, ненадминатият вкус и високото качество на продуктите позволяват на майсторите от Страната на изгряващото слънце да създават наистина гастрономически шедьоври. За съжаление, все още повечето великолепни японски ястия трудно може да се открият в Европа в своя оригинален вид – но гурманите, които са имали късмета да ги опитат, са станали завинаги почитатели на японската кухня.

Най-добрите японски ястия включват суши, кифлички, традиционни мисо-супи (с японска юфка), салати, темпура, опасната риба фугу, световноизвестното мраморно говеждо месо, приготвено по оригинални рецепти, и „оторо” - ориз, комбиниран с тлъсто месо от риба тон. Цената на една порция понякога достига 1000 долара и въобще не е изненадващо, че най-много ресторанти, удостоени с прочутите звезди на Мишлен, се намират в Япония. От цялото разнообразие на местни ястия е трудно да се избере най-доброто, но някои все пак заслужават специално внимание.

Юфка от Нагасаки (чямпон). Акцентът в тази юфка, която станала популярна благодарение на имигранти от Китай, е гъст бульон от свински кости и пилешка кожа. За негови пълнежи може да се използват най-различни зеленчуци, риба, морски дарове - а „черешката на тортата“ (тук, разбира се, без черешка и без никаква торта – но така е думата да се изрази алегория с връхната точка) на ястието е сурово яйце, което се разбива отгоре преди самото сервиране.

Кекс "Кастера". Този десерт е дошъл в японската кухня от португалската и успешно се е вкоренил тук. Местните готвачи преработили класическия европейски сладкиш, допълнили го с интересни съставки, направили кекса по-пикантен и не толкова сладък, а тестото толкова рохкаво и пухкаво, че просто се топи в устата.

„Оторо“. В най-скъпите ресторанти на Токио непременно ще ви предложат да опитате "оторо" – едно невероятно предястие на основата на ориз, върху което е изящно положена риба тон. При това, ако се спази точната рецепта, което в случая е много важно, е необходимо да се вземе най-тлъстата част от рибата, разположена на корема. Гурманите, които са опитали оторо, казват, че вкусът на ястието е просто невероятен, а рибата тон по време на приготвянето получава толкова кремообразна текстура, че се разтваря в устата.

„Темпура“. Темпура не може да се нарече деликатес, а е по-скоро бърза закуска от типа „фаст фуд“, но ролята й в японската кухня не бива да се подценява. Спокойно можете да готвите темпура в домашна обстановка, но японците предпочитат да я ядат в най-скъпите ресторанти, където една порция от това невероятно ястие струва до 100 долара. Готвачи с четиридесетгодишен опит приготвят наистина вкусна темпура, а висококачествените съставки – скариди, аспержи, сладки плодове, риба заедно със соевия сос и пикантния „уасаби“ ще ви накарат да изпитате истински вкусов оргазъм.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес