Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-опасната комбинация от продукти на новогодишната трапеза и до какво може да доведе

21 декември 2022, 15:44 часа

Трудно е да се устои на изобилната новогодишна трапеза дори за привържениците на здравословното хранене. Искате ли да изживеете най-големия празник на годината? Тогава се опитайте да избягвате комбинацията от изброените по-долу продукти.

1. Майонеза и алкохол

Мазнини + алкохол е удар за черния дроб и панкреаса. Класическият дресинг за новогодишните салати е майонезата, най-често закупена в магазина. Съдържа не само естествени съставки, но и трансмазнини, консерванти и оцветители.

Салатите с майонеза, които гарнираме с алкохол, не предвещават нищо добро за панкреаса. В лека версия можете да се отървете от диспепсия, в тежка - обостряне на панкреатит.

НАЙ-добрите комбинации храни

2. Газирани напитки и твърд алкохол или шампанско

Тази комбинация наистина забавя процеса на интоксикация. Безалкохолното обаче увеличава няколко пъти калоричното съдържание на алкохолна напитка. И така, коктейл с уиски 1:3 съдържа 240 kcal. По очевидни причини малко хора пият една чаша напитка.

Разреждайки шампанското с газирана вода, вие рискувате сутрин да сте с махмурлук. Разреденият алкохол се пие по-бързо и също толкова бързо се усвоява.

3. Бял хляб, масло, червен хайвер

От тази троица маслото и хайверът са доста подходящи продукти в здравословното хранене, включително и в тази комбинация. Въпреки това, на празнична изобилна трапеза комбинацията от храни, съдържащи мазнини и дори с продукти от брашно, ще увеличи натоварването на черния дроб и стомаха.

Най-странните комбинации от храни, които хората по света обожават - не са за всеки!

4. Тарталети и многокомпонентни салати

Още една комбинация от брашно и мазнина. Дори ако напълните тарталетите със скариди, маслини, хайвер или осолена риба, предястието ще се окаже много калорично. Тежкото тесто, направено от бяло брашно, може да причини газове и усещане за „тухла в стомаха“.

5. Месо, птици, риба, колбаси

Колкото протеинова храна се яде на новогодишната трапеза, понякога не ядем дори за седмица! Почти всички салати и студени закуски съдържат протеини. Тялото може да усвои определено количество протеин, останалото се разгражда и отделя през бъбреците. При излишък на протеин в урината концентрацията на пикочна киселина се увеличава, както и на оксалатни соли. При наличие на хронични заболявания на отделителната система такова претоварване може да предизвика обостряне. За да избегнете това, яжте повече зеленчуци и пресни зеленчуци – 1 порция животински протеин и 2 порции зеленчуци.

Кои са най-отровните комбинации храни - никога не ги смесвайте!

6. Картофи и месо или птици

Тази комбинация не е толкова критична за здравето и общото благосъстояние. Просто е много калорична комбинация и ще е трудна за смилане. Тялото ще има нужда от повече ензими, за да смила картофите и месото. А това означава, че панкреасът ще получи допълнително натоварване.

7. Плодове и основни ястия

Като украса могат да се сложат мандарини, ананас, грозде, но е по-добре да се ядат отделно от основните ястия. Плодовете съдържат доста прости въглехидрати, те са храна с висок гликемичен индекс и повишават захарта в кръвта. При инсулинова резистентност и диабет, това може да бъде опасно.

Като цяло плодовете, които се ядат на пълен стомах, предизвикват ферментация и дискомфорт в стомаха. Така че е по-добре да ги ядете след 2-3 часа, след пълно хранене. А в случай на празник за Нова година - на следващия ден

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес