Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На коя страна се развива болт - дали наистина знаем?

10 февруари 2023, 08:15 часа

Болтът е метален прът с резба с глава от единия край и гайка от другия.

Ако болтът се върти, тогава трябва да държите както гайката, така и главата, тоест да работите с два ключа.

Хората, които често се сблъскват с подобна ситуация в работата си, вероятно са изпробвали всички налични методи.

Държим гайката с единия ключ, с другия главата на болта, развийте гайката обратно на часовниковата стрелка (ако резбата е обикновена).

Може да се наложи да почукате малко гайката с чук, но без сила.

Ако болта е откъснат - върти се в различни посоки, докато се разхлаби. След това се изважда както се вадят пирони с устройство за издърпване на пирони.

Защо е трудно да се развие болт?

Има няколко причини, поради които може да е трудно да се разхлабят болтовете и гайките. Ако срещнете този проблем, той може да е резултат от някои процеси:

· деформация на резбата, която възниква поради постоянни натоварвания, механични въздействия, вибрации и други условия;

· неправилно закрепване на крепежни елементи, което се превръща в деформации. Повишеното триене между частите води до негативни последици;

· образуване на ръжда върху болтове или гайки в резултат на корозия.

Как да развиете заклинени болтове: няколко правила

Експертите съветват да вземете под внимание няколко прости правила, които ще ви помогнат да се справите с такъв болт:

1. Дори ако не можете да развиете болта от първия път, опитайте да го затегнете. Въртенето на болта във всяка посока е напредък. След това опитайте да го разхлабите с гаечен ключ. Изберете правилния ключ, за да постигнете резултата.

2. Почукайте резбата с чук. Механичното напрежение върху гайката може да отслаби болта.

3. Използвайте термичния метод. При нагряване металът може леко да се разшири. За този метод е подходяща горелка. Не забравяйте да спазвате правилата за безопасност и да премахнете всички запалими предмети от работната повърхност. Опитайте да завъртите болта, докато се охлади.

4. Отървете се от ръждата. Ако визуално се проследят следи от ръжда, можете да опитате да я премахнете. Вземете метална четка, избършете и подсушете.

Важно: преди да правите нещо с болт, уверете се, че го завъртате правилно. Повечето от крепежните елементи се въртят обратно на часовниковата стрелка, но има и други продукти, които се въртят в обратна посока.

Когато използвате гаечен ключ, имайте предвид, че колкото по-дълъг е гаечният ключ, толкова повече въртящ момент прилагате към него. Ако използвате комбиниран гаечен ключ, можете да закачите върха на втори гаечен ключ с размер или два по-голям върху отворения край на гаечния ключ върху гайката. Благодарение на това има по-голям шанс да развиете заклинения болт.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес