Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На кои ястия никога не трябва да се добавя лимонов сок?

08 януари 2023, 13:45 часа

Богат на витамин С, ароматен и специфичен, лимоновият сок е чудесно допълнение към салатата, рибата, супата ви и редица други ястия. Той обаче се оказва, че не е универсална подправка и шеф готвачите старателно избягват добавянето на лимонов сок за конкретни и определени ястия. Знаете ли кои са блюдата, които буквално се „бият“ с лимонов сок и не го понасят по една или друга причина?

Ястия, които никога да не подправяте с лимонов сок

Въпреки че си подхожда с почти всичко – от чая, през кейка до месата, салатите и рибата, прословутият и полезен лимонов сок не трябва да се добавя в следните храни и ястия, ако не искате да развалите вкуса, вида или цвета им.

1. Шоколадови фантазии

Шоколадът просто не си подхожда с лимона. Ако ви е нужна възкисела нотка, нека е портокал или портокалови корички.

Лимонов десерт, готов за 5 минути

2. Ястия и предястия с оцет

Ако приготвяте разядка с кисели краставички или чушки от бурканче, стояли в оцет, пропуснете лимона като подправка. Не е удачно да добавите лимонов сок, тъй като въпросните зеленчуци са с оцет. Същото се отнася и за туршията и други ферментирали зеленчуци.

3. Супа със застройка

Да добавите лимонов сок към пилешката супа е чудесно решение, ако няма застройка, и грешен ход, ако супата е със застройка с кисело мляко. Киселите храни не си подхождат една с друга. Ако в ястието ви вече има оцет или кисело мляко, то там няма място лимонов сок.

4. Погачи, баници и пити

Тези домашни вкусотии са уникални като аромати и вкусове и добавянето на лимонов сок само ще отнеме от традиционния им ненадминат вкус. Пропуснете го, колкото и да ви се иска да експериментирате. Експериментът няма да ви хареса, сигурни сме.

Хрупкав пържен ШАРАН с лимон

5. Готвени ястия

Да подправите вече сготвено месо или риба е едно, да поставите лимонов сок в ястие и да го сложите във фурната или на котлона е съвсем друго. Второто е недопустимо. По време на приготвяне на храната, при загряване, лимоновият сок губи ценните си качества, вкус и аромат. Избягвайте да добавяте лимон на ястия, на които им предстои топлинна  обработка.

6. Люти ястия

Обичате люто и се наслаждавате на всяка хапка от горещата за небцето люта храна? Тогава не добавяйте лимонов сок, за да не погубите и потушите лютивината. Кисели съставки и подправки, каквато е и лимоновият сок, неутрализират нивата на рН на лютивите подправки и могат да намалят пламтящия вкус. А вие не искате това, нали?

7. На зелените готвени ястия, ако не искате  да загубите цвета им

Кулинарните експерти сочат, че добавянето на лимонов сок може да доведе до избледняване на зелените ястия като спанак, коприва и прочие, ако се добави твърде рано в процеса на готвене. А това понякога е далеч от целта ви.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес