Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво се дължи ниската долна граница на кръвното? Отговорът ще ви изненада

04 октомври 2024, 20:30 часа

Когато говорим за кръвно налягане, обикновено обсъждаме хипертонията, която е сред водещите причини да сърдечно-съдови инциденти, смъртност и инвалидизация в световен мащаб. Високото кръвно налягане е сериозен риск за здравето, като обикновено при хипертония са повишени и двете граници на кръвното налягане – долна и горна над 120/80. Малко пациенти са запознати с факта, че не по-малко показателен за здравето е спадът, а не покачването на долната граница. На какво се дължи ниската долна граница на кръвното е въпрос от ключово значение, който със сигурност бихте си задали, ако сте информирани, че именно долната граница на кръвното налягане е по-показателната и по-важната за сърцето и сърдечното здраве.

 

Какво знаем за долната граница на кръвното налягане?

Още: От какво се вдига долната граница на кръвното?

Диастоличното кръвно налягане или долната граница е тази, която има отношение към кръвоснабдяването на сърцето. Интересно е, че при възрастните, страдащи от хипертония, тази граница не се повишава, напротив – често се наблюдава спад в показателите, докато горната граница драстично се повишава. Тоест, колкото и анекдотично да звучи, отговорът на въпроса на какво се дължи ниската долна граница на кръвното налягане би могъл да бъде „на хипертония“. Тази зависимост се наблюдава обаче само при пациентите от златната възраст, докато при по-младите хипертонията обикновено започва с повишаване на долната граница на кръвното налягане, докато горната може да остане в рамките на показателите, определени като нормални. Така кръвно налягане при млад човек 120/90 е високо и подсказва за хипертония, както и кръвното налягане при възрастен човек 150/60 например също е високо и сочи хипертония, макар долната граница да е много под възприетите за нормални стойности и реално да е ниска. Нежелателна при втория пример е и високата пулсова разлика между двете стойности – 90, тоест над двойно по-висока от нормалната 40 при идеалното кръвно налягане от 120/80. И тъй като всички тези подробности относно пулсова разлика и значението ѝ за здравето, на какво се дължи ниската долна граница на кръвното и какво е значението на тази граница за сърцето са тема, позната на специалистите, а не на пациентите, е важно да се проследява кръвното налягане при лекаря по време на контролни и годишни прегледи особено след като премине средната възраст, дори пациентът да няма симптоми. Хипертонията е коварна и не е изключение пациентите да са страдали дълги години от високо кръвно налягане, без да са имали симптоми, като първият и единствен, довел ги в кабинета на лекаря или в спешното отделение, да е хипертонична криза или още по-лошо – инсулт.

Кога говорим за ниско диастолично кръвно налягане?

Макар всяка стойност на диастоличното кръвно налягане под 80 да означава спад, за наистина ниска долна граница на кръвното налягане говорим, когато тя е 60 или под 60. И макар да сме свикнали да считаме, че само хипертонията е опасна и да обръщаме внимание на високите граници на кръвното налягане, ниската долна граница също изисква внимание и предприемане на мерки и лечение. Ниското диастолично кръвно налягане може да причини симптоми като замаяност и умора, но това неразположение на пациента далеч не е единственият проблем. Ниската долна граница е опасна за сърцето. Ниско диастолично кръвно налягане под 60 mm Hg при нормална горна граница на кръвното налягане, сочи, че сърцето няма да получи необходимите кръв и кислород. Това не е безобидно. Напротив – ниска долна граница на кръвното налягане с времето води до отслабване на сърцето, което налага предприемане на мерки за повишаването ѝ. Ако не вярвате и сте считали до момента, че долната граница на кръвното ви налягане от 60-70 може да ви радва, вижте резултатите от изследвания по темата през последните години. Проучване от 2016 г. установи, че хората с диастолично кръвно налягане от 60–70 или по-ниско са изложени на повишен риск от сърдечно-съдово увреждане, както и на повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето, ако подобни показатели на долната граница на кръвното налягане се пренебрегнат и оставят без лечение дълги години. Друго проучване от 2018 г. сочи, че диастолното кръвно налягане под 70 mm Hg увеличава риска от сърдечен удар и хоспитализация поради сърдечна недостатъчност. 

На какво се дължи ниската долна граница на кръвното?

Още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Разбрали какво сочи ниската долна граница на кръвното налягане при повишена  горна – а именно хипертония, със сигурност сте изненадани и бихте искали да разберете как е възможно това. Причината за спада на долната граница на кръвното налягане при възрастните хипертоници се обяснява с физиологичните процеси на стареене, водещи до отлагане на калций в кръвоносните съдове, втвърдяване и задебеляване на стените им.
Всичко това води до необходимостта да се проследява кръвното налягане от специалист, който може да разпознае опасни показатели като ниска долна граница на кръвното налягане, оставащи без внимание и неразпознати като проблем от пациентите, които сами следят кръвното си налягане в дома си.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/low-diastolic-blood-pressure#what-is-it

Още: Фреш от този плод понижава холестерола и кръвното налягане

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес