Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мъжете развалят срещите с лоша хигиена, а жените с нечестност

31 юли 2024, 17:00 часа

Сигурно всеки втори човек на планетата може да се похвали с провалена среща или невероятно бързане на една от страните да си тръгне от среща. Вероятно сте се чудили какво се е объркало. За съжаление, статистиката казва, че и двата пола има свои недостатъци, които отблъскват вероятния партньор. И те не са никак маловажни.

Международна група учени от Полша и САЩ идентифицира основните грешки, които мъжете и жените правят на първите срещи, когато говорят за себе си (самопредставяне). Изследването е публикувано в научното списание Telematics and Informatics (TelInf).

В експеримента са участвали 540 жени и 477 мъже, чиято средна възраст е 28,8 години. Изследователите са използвали игра за симулация на запознанства, за да проучат различни стратегии за самопредставяне. Участниците взаимодействали с виртуален партньор, избирайки различни опции за диалог.

3 неща, с които да спечелите всеки на първа среща

Програмата реагира положително на всяка положителна черта и отрицателно на всяка отрицателна черта, разкрита от участниците.

Положителните черти включват физическа привлекателност, финансови перспективи, здраве, доброта и артистични способности. Отрицателните черти били категоризирани в три вида отвращение: патогенно (напр. лоша хигиена), сексуално (напр. неподходящо сексуално поведение) и морално (напр. нечестно поведение).

Изследователите откриха разлики в начина, по който мъжете и жените избират да разкрият отрицателните си черти. Средно, жените са по-склонни да признаят морално съмнително поведение, докато мъжете са по-склонни да се покажат в по-неблагоприятна светлина по патогенни критерии.

С други думи, жените са по-склонни от мъжете да съобщават на срещи, че са излъгали, манипулирали или откраднали от други. Мъжете от своя страна признали, че не спазват хигиенните стандарти, че са болни от нещо или имат физиологични дефекти.

По отношение на положителните черти, най-често избираната черта за подчертаване е артистичните способности, като жените избират тази опция по-често от мъжете. Мъжете, от друга страна, са по-склонни да подчертават своята доброта, отбелязват изследователите.

Преди това учените посочиха качество, което ви позволява да изглеждате привлекателни в очите на противоположния пол.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес