Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да тренирате при настинка?

05 ноември 2023, 16:00 часа

Упражненията при настинка са тема, която често предизвиква въпроси и притеснения. Въпреки че физическата активност може да бъде крайъгълен камък на здравословния начин на живот, от решаващо значение е да се разбере кога е приемливо да се тренира, докато сте болни, и кога е най-добре да почивате.

Ето какво трябва да знаете за упражненията при настинка

На първо място важно е да се прави разлика между обикновената настинка и по-тежките заболявания. Ако имате леки симптоми като хрема или запушен нос, възпалено гърло или кихане, може би е безопасно да се занимавате с някаква форма на физическо натоварване. Ако обаче имате треска, болки в тялото, силна умора или по-тежки симптоми, обикновено е по-добре да избягвате физически упражнения. Тези симптоми показват, че тялото ви се бори активно с инфекцията, а физическите упражнения могат да натоварят допълнително имунната ви система.

Добри мобилни приложения за тренировка у дома

При лека настинка упражненията с ниска до умерена интензивност, като ходене пеша или лека йога, всъщност могат да помогнат за подобряване на цялостното ви състояние. Упражненията могат да помогнат за поддържане на кръвообращението и изчистване на задръстванията, но е важно да слушате тялото си. Ако се почувствате по-зле по време на или след тренировка, е време да спрете и да дадете на тялото си почивката, от която се нуждае.

Лекарите препоръчват да следите внимателно симптомите си.

Ако симптомите ви са предимно в областта на шията, като хрема или лека болка в гърлото, и се чувствате добре, някои леки упражнения могат да бъдат приемливи. Ако обаче симптомите ви са под шията, като например задръствания в гърдите, кашлица или болки в тялото, най-добре е да се въздържате от упражнения и да дадете предимство на почивката.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

Хидратацията и адекватната почивка са жизненоважни, когато сте болни. Уверете се, че пиете много течности и си осигурявате съня, от който тялото ви се нуждае, за да се възстанови. Освен това избягвайте високоинтензивните тренировки, тъй като те могат да натоварят тялото ви и потенциално да удължат заболяването ви.

Ако не сте сигурни дали да спортувате при настинка, винаги е добре да се консултирате с вашия лекар. Той може да предложи персонализиран съвет въз основа на конкретното ви състояние и медицинска история.

Като цяло е приемливо да се упражнявате при лека настинка, която засяга предимно горните дихателни пътища, но трябва да действате внимателно и да дадете приоритет на почивката, ако имате тежки симптоми или проблеми под врата. Вслушвайте се в тялото си, поддържайте хидратация и се консултирайте с медицински специалист, ако имате някакви съмнения. В крайна сметка здравето ви трябва да бъде ваш основен приоритет, а тренировките по време на боледуване трябва да се извършват с повишено внимание и умереност.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес