Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Модерни опции за тапети, които ще ви помогнат да трансформирате апартамента си

11 март 2024, 14:19 часа

От актуалните тенденции на 2024 г. можете да изберете тази, която харесвате за ремонт. Лепенето на тапети може напълно да преобрази един апартамент. И ако следвате модните тенденции, интериорът ще изглежда стилен и модерен. За тези, които искат да обновят интериора си, дизайнерите споделиха кои са най-модерните тенденции за тапети от 2024 г. Експертите отбелязват, че няколко области излизат на преден план.

Тапети в ретро стил

Според експерта по тенденции и цветове Карол Милър, тапетите със смели графични дизайни са модерни през 2024 г. Рисунките в стила на 70-те години на миналия век, златисто-кафявите нюанси са много актуални. Нейната колежка Хана Рич съветва да погледнете по-отблизо тапетите в стил ретро. Обърнете внимание на шарките, които имитират ратан и други естествени материали, и светлите, топли цветове.

Блогър изброи основните плюсове и минуси на тапетите и боята

Цветни блокове

Рут Мотърсхед, творчески директор на марката бои и тапети, посочва друга тенденция: комбинацията от шарени и обикновени тапети върху една и съща повърхност. Поставете ги на една и съща стена, за да създадете два големи цветни блока. Например, в долната част има обикновен тапет, в горната част на стената има шарка. Експертът отбелязва, че това дава много интересен визуален ефект и моментално преобразява помещението.

Естествени мотиви

Според дизайнера Ребека Завелоф, тапетите могат да бъдат чудесен инструмент, който да използвате, за да пресъздадете любимите си места и атмосфери във вашия интериор. Например „превърнете“ една стая в градина. Специалистът отбелязва, че през 2024 г. тапетите с изображения на флора и фауна ще бъдат много популярни. Реалистичните ботанически щампи и съвпадащите текстури могат да направят пространството по-уютно и комфортно. „Това ще накара всяка стая във вашия дом да се почувства като на почивка“, казва дизайнерът.

Тапети у дома? Модерни идеи и какво е демоде

Тапети в богати цветове

Ако пространството позволява, обърнете внимание на ярки тапети в богати цветове. Дълбоките нюанси на бижута като изумруд или рубин, имитация на кадифе, дървесни текстури и сложни корнизи са на мода. Актуални са и готическите мотиви. Въпреки това, за много малки стаи тази опция може да не е подходяща: стаята веднага ще стане тясна и мрачна.

Най-лесният вариант, ако сте с ограничен бюджет, е да купите по-евтин тапет. Но има и някои техники, които професионалистите успешно използват, за да направят ремонтите по-бюджетни, без да жертват естетиката и качеството.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес