Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Много опасно: Ето с какво не трябва да се комбинира кафето

07 октомври 2024, 12:00 часа

Оказва се, че тази напитка може да бъде опасна, ако я консумирате с неподходящи продукти.
 
Специалистите разказаха с какво не може да се пие кафе и защо.

Кафе и млечни продукти - много популярна, но не и полезна комбинация, казват медиците. Факт е, че с всяка чаша тонизираща напитка от организма се извеждат 2 - 3 милиграма калций, затова експертите препоръчват да не се злоупотребява и да се пият не повече от 3 чаши на ден, при условие че диетата ви осигурява на организма дневната норма - 1 000 милиграма калций. Калцият в кафеените напитки е напълно безполезен за организма.  Комбинацията на млечни продукти с кафе няма да е полезна и защото млякото и захарта намаляват тонизиращия ефект, така че няма да получите очакваната енергичност.

Кафето и храните, богати на цинк, също не трябва да се комбинират. Експертите по хранене препоръчват след консумация на червено месо, птици, стриди, боб или грах да направите почивка преди кафето. Това ще позволи на организма да усвои полезния компонент.

Още: Лекар: Вместо кафе пийте тази напитка ведна след ставане от сън, здравен съвет за деня, 6 октомври

Кафето и растителните източници на желязо са опасни за веганите и вегетарианците. Полифенолите, съединенията в кафето, имат свойството да се комбинират с нехемовото желязо и да го правят невъзможно за усвояване. На практика трябва да избягвате комбинирането на кафето с грах, боб, леща, нахут и соеви продукти. В противен случай организмът ви ще изпита остър недостиг на полезни вещества, което е съпроводено с влошаване на здравето.

Кафето и витамините не трябва да се консумират в рамките на един час. Още по-добре е да се откажете от кафето, когато приемате витаминни комплекси. В противен случай полезните компоненти няма да бъдат напълно усвоени.

Алкохол и кафе - най-опасната комбинация за черния дроб и бъбреците. Освен това тази комбинация от напитки увеличава риска от алкохолна интоксикация на организма.

От какви болести може да предпази кафето?

Здравен съвет за деня, 5 октомври: Лекар: Пийте кафето така, за да не вреди на бъбреците

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес