Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Млада и красива: как да накарате всички да мислят, че още не сте навършили 30 години

11 юли 2024, 14:10 часа

Качеството на кожата е определящ фактор за нейната младост. На него започна да се обръща специално внимание с появата на филтрите в социалните мрежи и нарастващата им популярност. Но всъщност чистата, добре поддържана и здрава кожа винаги е най-доброто решение.

Основното правило, с което трябва да започнете да работите за красотата на кожата, е компетентното и качествено почистване. Този въпрос е индивидуален. За някого два пъти дневно измиване с няколко продукта ще бъде идеално решение, а за друг си струва да почиства кожата със специални продукти само веднъж дневно. Важно е да осъзнаете, че без правилно почистване няма да постигнете здрава кожа и всички последващи етапи на грижа няма да доведат до правилния резултат.

Дори кожата да няма видими проблеми, може да ѝ липсва блясък и сияние. Петната, лющенето, единичните обриви притесняват почти всяка жена. И дори милион средства от рафта в банята, включително първокласна козметика за грижа, не помагат да се отървете от несъвършенствата. Струва си да се обърне внимание на епидермалната бариера и локалния имунитет на кожата.

Дерматолог: Това са най-фаталните грешки в домашната грижа за кожата

Съществуват пасивни защитни фактори на дермата, които играят решаваща роля за запазване на младостта на кожата - клетките на роговия слой, най-външния слой, хидролипидната мантия, липидният състав на дермата, достатъчното ниво на овлажняване.

Когато кожата е здрава и всички тези фактори са в равновесие, вирусите и бактериите не могат да увредят дермата и да предизвикат възпаление, което води до преждевременно стареене. И дори вредните компоненти на декоративната козметика няма да могат да проникнат дълбоко в епидермиса, ако хидролипидната мантия е възстановена. А ако имунитетът и епидермалната бариера са нарушени, здравето на кожата се влошава и тя изглежда нездравословно.

Ето защо значението на процеса на почистване на кожата и качеството на продуктите, които използваме за тази цел, не може да бъде надценено. Поддържането на леко киселинно ph е първата стъпка към възстановяването на епидермалната бариера и постигането на хидратирана кожа. Ph показва съотношението между киселинното и алкалното съдържание на нейната повърхност.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

При кожни патологии съставът на микрофлората се променя, измествайки се към алкална среда, отслабвайки защитните сили и насърчавайки развитието на патогени. Те провокират появата на обриви, акне, розацея и други проблеми. От тях, както и от много други несъвършенства, е невъзможно да се отървете без компетентен процес на почистване.

За да предотвратите влошаването на състоянието на кожата, е важно да използвате почистващи продукти с подходящо леко киселинно ph и меки повърхностноактивни вещества. Това ще помогне за възвръщане на здравето и красотата, докато неправилният продукт може да наруши екосистемата на кожата.

Дори с тази единствена стъпка за почистване можете да постигнете толкова перфектно състояние на кожата, че няма да искате да използвате други козметични продукти, тъй като вече ще изглеждате млади и свежи. За да подсилите ефекта, можете да добавите тонери с плодови киселини и нежни хидратиращи кремове без силикони към рутинната си програма.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес