Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистериозни факти за планината Кайлаш - пази генофонда на човечеството

21 октомври 2024, 13:34 часа

Поради духовното значение на Кайлаш, на алпинистите е забранено да изкачват тази планина. Стъпването на върха се смята за кощунство и има поверие, че всеки подобен опит ще завърши със смърт...

Вижте още: 9 златни закона на тибетските монаси за щастие и успех, които ще променят живота ви

Планината Кайлаш се намира на северния склон на Хималайската планинска верига и заема територия в западната част на Тибетското плато. Издига се на 6714 м надморска височина.

Заобиколена е от черни скали и с естествената си симетрия наподобява бижу, поради което тибетците са я нарекли Канг Римпоче - снежно бижу. Районът около планината Кайлаш е скалист и сух, осеян с множество реки и езера с кристално син цвят.

Тази планина е известна като свято място - тя е свята планина в религията на индуси и тибетци. За тях планината Кайлаш е духовният център на света, защото оттам извират свещените реки Инд, Сутледж и Брахмапутра. Индуистите вярват, че бог Шива, едно от трите основни божества в индуската религия, живее на върха на планината.

Поради духовното си значение, на планинарите е забранено да се изкачват на тази планина. Стъпването на върха се смята за кощунство и има поверие, че всеки подобен опит завършва със смъртта на всеки, който се опита да го направи.

Всяка година членове на будистки и индуски религии от цял ​​свят идват на поклонение под планината Кайлаш. Поклонниците обикалят светата планина, казват свети молитви и медитират. Поклонението продължава около три дни, за толкова време поклонниците правят един кръг около планината, който е дълъг 52 км.

Поверието гласи, че когато се обиколи светата планина, човек се очиства от всички грехове, които е сторил през живота си.

Поради духовното значение, митовете и вярванията, свързани с тази свята планина, днес Кайлаш е добре позната туристическа дестинация за много туристи и авантюристи, които изследват Хималаите и искат да опознаят културата и духовния живот на хората, които живеят тук.

Планината Кайлаш е центърът на Вселената в тибетския будизъм

Планината Кайлаш има дълбоко и уникално значение в рамките на тибетския будизъм . Тя се разглежда като представяне на митичната планина Меру, която се смята за космическата планина, разположена точно в центъра на Вселената. Тази величествена планина не е просто географско чудо, но се смята, че е самото сърце на Вселената , често наричана „пъпът на Вселената“. В сферата на тибетския будизъм тя стои като най-святата от светините, светилище, където се е родил светът.

Смята се, че планината Кайлаш е връзката между Земята и Небето

Сред извисяващите се Хималаи планината Кайлаш се издига високо, четирите й лица сочат в четирите основни посоки. Във вярванията на индуизма, будизма и джайнизма тази планина се разглежда като небесна връзка между Земята и Небето, врата към божественото.

Според легендите Пандавите и Драупади са предприели духовно пътешествие тук, търсейки мокша, върховното освобождение. Докато вървели по тези свещени склонове, се казва, че един от тях е постигнал освобождение, преди да достигне върха.

Формата на връх Кайлаш е като изкуствена пирамида

Планината Кайлаш, планина, обвита в мистерия, разкри удивителна тайна. Учените смятат, че неговият връх не е естествено образувание, а създадена от човека вакуумна пирамида. Заобиколен е от повече от 100 по-малки пирамиди. Тези пирамиди се оценяват на височина между 100 и 1800 метра, надминавайки дори известните египетски пирамиди, които са високи 146 метра. Това откритие оспорва идеята, че планината Кайлаш е чисто природно творение. Руски учени твърдят, че неговата перфектна симетрия и прилика с катедрала, заедно с неестествено стръмните му страни, предполагат умишлен дизайн, подобен на пирамида. Ако бъде потвърдено, това разкритие може да промени нашето разбиране за древното инженерство и мистериите около тази свещена планина.

Вижте още: Мощен тибетски ритуал за сбъдване на желания в 3 стъпки

Снежната шапка на планината Кайлаш никога не се топи

Една от най-енигматичните особености на планината Кайлаш е нейната вечно неразтопена снежна покривка. Въпреки местоположението си в регион, където температурите могат да бъдат екстремни, короната на този свещен връх остава вечно покрита с бял сняг.

Този феномен е пленявал въображението на поклонници и търсачи от векове, добавяйки допълнително към аурата на планината от мистицизъм и божествено значение. Независимо дали се приписва на природни фактори или се почита като проявление на свещеното, вечната снежна шапка на планината Кайлаш е символ на трайна чистота и духовен резонанс в сърцето на Хималаите.

Времето тече по-бързо в района на Кайлаш:

Друга мистерия, обхващаща планината Кайлаш, твърди, че пътуването във времето там е значително по-бързо, отколкото във всяка друга част на земята. Всеки, който е участвал в KAILASH MANASAROVAR YATRA, е виждал как косата и ноктите растат само за 12 часа, след като обикновено са били необходими няколко седмици, за да го направят в нормално състояние. Твърди се, че това развитие се дължи на влиянието на планинския въздух. Ситуацията на по-бързо пътуване във времето обаче е уникална за тази планинска станция и не може да бъде намерена в никоя друга планинска станция, разположена на по-голяма надморска височина, което прави това мистерия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес