Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Математика: Как да смятаме правилно - събиране и изваждане, умножение и деление

10 ноември 2023, 08:15 часа

Математиката е точна наука, която едни обичат, а други срещат големи трудности при овладяването ѝ. Дори обаче да не смятате да ставате математици и да пропуснете теореми и формули, дори най-сложният термин, чието значение знаете, да е равностранен триъгълник, то няма как да избягате от света на математиката, нужен ви е не само заради включването му в учебната програма. Много ежедневни дейности и велики постижения биха били невъзможни без тази наука, а елементарното владеене на смятането е важно за всеки човек.

По отношение на смятането, важен е редът на действията. Ред, който често се бърка от хора, които са "на Вие" с математиката.

Още: Математиката мъчи - 35,29 т. от 100 е средният резултат от НВО по математика при седмокласниците

Какво е ред на действия?

Редът на действията е набор от правила за това как да изчисляваме изрази. Редът на действие не е труден за запомняне, но много по-лесно е да се случи това, ако запаметите една странна думичка – ССУДСИ. Не, това не е термин в математиката. Нека да видим какво означава всяка буквичка в тази дума.

1. С – първата буква от думата е С и тя е за скоби. Винаги, когато има скоби, най-първо се извършва действието в тях.

2. С – втората буква също е С. Тя ще рече степенуване. В ежедневието едва ли ви се налага да степенувате, но ако трябва да го правите, то имайте предвид, че степенуването се извършва, след като се осъществят действията в скобите, и преди действията умножение, деление, изваждане, събиране.

3. УД – не е трудно да се досетите вече, че това ще рече умножение и деление. Те се извършват след действията в скобите, след степенуването и преди събиране и изваждане. Много хора знаят това, но намират за сложен въпросът кое действие се извършва първо – умножение или деление. Щом в нашата дума-помощничка буквата У стои пред буквата Д, то не е трудно да се досетите, че първо говорим за умножение, а после за деление. Отговорът на въпроса „Кое действие се извършва първо – умножение или деление“ обаче е – извършваме го, като започнем от лявата страна и вървим към дясната.

4. СИ – последни две действия, които извършваме, са събиране и изваждане. Те идват най-накрая, като се намират на едно и също „ниво“ при реда на действията. Подобно на умножението и делението, дори събирането да се намира преди изваждането при реда на действията, това не означава, че първо трябва да съберем, преди да извадим. Един пример ще ни помогне да разберем това:

7-2+4

Ако започнем правилно от лявата страна, следва първо да извършим изваждането, както е по правило – работим от лявата страна към дясната, нищо че събирането е преди изваждането в интересната думичка за ред на действията ССУДСИ. И получаваме:

7-2=5

После преминаваме към дясната част и вече събираме 5 с 4. 5+4=9

Ако решим да следваме реда, който е посочен според реда на буквите в ССУДСИ, можем да забравим, че събирането и изваждането са на едно и също ниво и първо да събираме, като следваме реда на буквите С като събиране и И като изваждане. Тогава ще сгрешим и ще получим  друг отговор. Нека видим отново същия пример, но ако първо събираме, което е погрешно.

7-2+4

2+4=6

7-6=1

Получаваме 1, което е отговор, различен от 9, и е грешен отговор.

Този ред от лявата към дясната част се спазва и по отношение на умножение и деление, а ако не го спазваме, получаваме грешен резултат.

Още: Българче стана световен шампион по скоростно смятане на ум

Кое действие се извършва първо – умножение или деление

За да ви е по-лесно, когато се чудите кое действие се извършва първо – умножение или деление, запомнете, че те са на едно и също ниво и се започва от лявата част.

Може да не обикнете математиката и тя никога да не стане вашата наука, но със сигурност ще ви е по-лесно да осъществите лесни сметки бързо и най-вече точно и правилно, без да се притеснявате, че ще допуснете грешки или пък да се срамувате от вече допусната такава.

Още: Какво е абак и как се използва?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес