Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марулята - какви са ползите и вредите

15 март 2022, 11:30 часа

Състоянието на здравето и благополучието до голяма степен зависят от храненето на човек. Не забравяйте да подхождате внимателно към диетата, ако искате да живеете здраво и дълго, винаги да имате добро настроение и много енергия. Човешкото тяло се нуждае особено от плодове и зеленчуци. По-специално листата от маруля. Те съдържат полезни вещества.

Какво интересно около салатата

Зелената салата се e появила за първи път в менюто още в годините на Древен Рим. Тя била доста популярна гарнитура към месо. За яркостта на вкуса тази зеленина често се подправяла със зехтин, а така комбинацията станала все по-известна.

Сега салатата се използва като съставка в предястия, основни ястия, а често се консумира и като самостоятелно ястие.

Мнозина смятат, че марулите се ядат само лятото. Истината е, че салатата перфектно запазва всички свои хранителни вещества. Тя е един от малкото продукти, които се препоръчва да бъде консумиран само в суров вид и през зимата.

Вреди от маруля

На пръв поглед изглежда, че е невъзможно да се намери вреда в здравословната зеленина. Тя съдържа огромно количество вещества, необходими на тялото. Недостатъците от яденето на маруля обаче са налице:

Тези зеленчуци не създават усещане за ситост и често присъства чувството на глад. Хората на диета - с наднормено тегло, които просто искат да отслабнат, е по-добре да не добавят марули към диетата си или поне да го правят в комбинация с други растения, които са богати на фибри.

При обостряне на заболявания със стомашно-чревния тракт, като диария, гастрит, язви, метеоризъм е по-добре да се откажете от този вид храна.

Салатата е противопоказна за астматици и страдащи от туберкулоза. Но дори и в случаите, когато не е препоръчително да се консумира зелена салата, ползите от нея могат да са получени чрез добавяне на малко от тази съставка към всяко ястие. Най-важното е да не прекалявате и да не включвате този продукт в диетата си твърде често. 

Ползите от зелената салата

Вредата от марулята се губи напълно на фона на ползите от нея. В тази зеленина се намират огромен брой важни за организма вещества. С леко хрупкавите листа може да освежите всяко ястие.

Полезни вещества

фолиева киселина;

витамини от група В;

калий

калций

магнезий

желязо

Хапването на това зелено витаминозно нещо е полезно, ако искаме да имаме деца. Този продукт има положителен ефект върху репродуктивните органи. Може да се използва и за лечение на стомашно-чревния тракт, но само ако заболяването не е в остра форма - като хроничен гастрит. Салатата е забранена при обострените случаи.

Редовната консумация на маруля възстановява имунитета, подобрява съня и нормализира работата на организма.

Как да ядем зелена салата?

За да се опитате да сведете до минимум вредата от марулята и да вземете всички предимства от нея за себе си, трябва да я хапвате правилно. Най-добре е да се откажете от термичните обработки. Няма нужда да пържите, варите или печете салатата. Тя губи свойствата си, както и вкуса. Много е важно листата да се изплакнат добре в топла вода, но нищо друго не трябва да се прави с тях.

Много диетолози съветват да не режете салатата с нож, а е най-добре да разкъсате листата на големи парчета с ръце. Може да ги добавите към месото, ако просто сипете олио и сол, те перфектно ще заличат вкуса на пържено свинско или говеждо месо. Много е вкусно и ако такава зеленина се смеси с пресните летни зеленчуци.

Само на пръв поглед листата от маруля са прост продукт. Ако се използват правилно, те могат да донесат много ползи за тялото, а ако се използват неправилно - достатъчно количество вреда.

Източници:

https://bonduelle.ru/know/encyclopedia/salat-latuk

http://queen-time.ru/diety-i-pitanie/listya-salata-polza-i-vred.html

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес