Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манджа без да включва ТАЗИ приятна подправка? Не, благодаря - тя е много обичана и е крепка защита на здравето ни

06 май 2023, 08:08 часа

Диетолози съобщиха, че съществува една изключително необходима подправка, която дава дълголетие на живота, тъй като е благодеятел за сърцето и не само. Става дума за черният пипер.

Редуцира честите възпаления

Подправката въздейства благонадеждно срещу всяко системно възпаление, което идва от повечкото години. В резултат от въпросните възпаления често се отключват деменция и артрит, проблеми с червата, някои варианти на рак, кризи с кръвното и много др. Подправката също въздейства целебно за паметта и нейното здраве.

Терапия с черен пипер от векове наред

От хилядолетия черният пипер се ползва не само в кулинарията, но и в лечението. Особено лечебен е поради високото съдържание от витамин С. Подправката -помага като природен антибиотик, изгражда протекция от инфекции и различни здравословни проблеми.

Експертите още са стигнали до извода, че хубавият черен пипер не дава възможност на мастните клетки да се увеличават и в същото време допринася за изгарянето на мазнини.

При стомашни проблеми и инсомния 

Продуктът има завидни количества фибри, разполага с желязо, калций, магнезий и много други пазители на доброто здраве вещества. Черният пипер се употребява от дълги векове за правилно лечение. Подправката намалява проблемите със съня, има решаващо значение за правилното храносмилане, въздейства при зъбобол и лоши усещания в устната кухина.

Открито е още, че подправката би могла да бъде полезна при хора, които искат да намалят теглото си. Чушките включват алкалоида пиперин. Всъщност, тъкмо той предизвиква кихане, в случай, че приближите подправката до носа. Според специалисти пиперинът стимулира процеса по изгаряне на мазнини.

Винаги с мярка

Зрънцата от черен пипер чистят червата и стомаха. Подправката намалява желанието да отвориш кутия с цигари.

Затова, похапвайте черно пиперче и не лишавайте гозбите ви никога от богатата му приложимост. Подправката е здравословно подходяща и в средни количества е принос за доброто функциониране на организма.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес