Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любопитни факти за семената на растенията

31 януари 2022, 11:35 часа

Благодарение на факта, че животът на растенията, тоест тяхната способност за размножаване чрез семена, може да се запази в малките, но достатъчно здрави „контейнери“ - наричани от хората „плодове“, те лесно се разпространяват по цялата планета. Особено някои дребни и леки плодови капсули, оставащи невредими в продължение на много години, позволяват на семената на различни растителни видове да пътуват на големи разстояния.

1. През 1954 г. при разкопки били открити семена от арктическа лупина ( по принцип, обикновената лупина е наричана още „вълчи боб“, ама тук явно става дума за боба на арктически бели вълци, кой знае... ). Както се изяснило по-късно, семената били прекарали най-малко 10 хиляди години в замръзналата тиня покрай праисторическа река. Учените съхранявали тази находка в топла и суха стая около 12 години. Веднъж към семената проявил интерес ботаник от Канада. След като създал всички условия за покълването им, той успял да получи от 6 семена напълно нормални, здрави растения.

2. Вулканът Кракатау, който изригнал през 1883 г. в Индонезия, унищожил целия живот на този остров. Въпреки това, 10 години по-късно учените, които пристигнали тук, просто не могли да познаят тази местност: възродени палми и папрати, десетки видове цветя и растения били запълнили цялото пространство. Учените все още опитват да разберат как се е случило такова невероятно възкресение и как семената на растенията са успели да оцелеят под потоците огнена лава.

3. Някои семена могат случайно да попаднат на някаква територия, движейки се както във въздуха, така и по водата. Например, добре познатите семена-“парашутчета“ на глухарчето, които прелитат от място на място. Или пък семената на кокосовата палма: попаднали във вода, те не потъват, а плават до най-близкия бряг и може да покълнат там.

4. Съществуват растения, които образуват извити семена, подобни на свредел. Острият връх им позволява да проникнат в земята достатъчно дълбоко, за да останат там и да покълнат.

5. Семената на някои растения (например, на репея или магарешкия бодил) имат специални кукички и бодли, които им помагат за пътуване „гратис“. Вкопчени в перата на птици или козината на различни животни, те лесно стигат до всяка точка на света.

6. Най-бърз темп на растеж демонстрира бамбук от ядливия вид Phyllostachys edulis (по телевизията често показват как миловидните панди си го гризкат сладко-сладко), който се среща в дивата природа на Южен Китай. Само за денонощие той израства от семе до 40 см. А след 2 месеца растението достига 30 м височина, диаметърът му е около половин метър.

7. Тиквата с право се счита за шампион по отношение на размера на плодовете. Има тиква с официално регистрирано тегло над 92 кг, но в интернет се срещат твърдения за много по-големи екземпляри.

Преодолявайки дълги разстояния, семената на растенията могат да се озоват навсякъде, да пътуват и да се самозасеят в различни градове и държави. Ето защо не е изненадващо, че някои видове могат да бъдат намерени дори там, където никой специално не ги е посял.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес