Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лош дъх: Топ зъболекар споделя своите 4 най-добри съвета

22 юли 2024, 16:33 часа

Да се отървете от лошия дъх, който не изчезва дори след като си почистите зъбите, не винаги е толкова просто. Лошият дъх може да има много причини, които надхвърлят просто консумацията на храни със силна миризма. В тази статия ще обясним какво причинява лошия дъх и ще споделим най-добрите трикове на топ стоматолог за бързо справяне с проблема.

Още: Сирене, яйца и някои други храни, които причиняват лош дъх

Какви са причините за упорит лош дъх

Често лошият дъх е свързан с изсушаване на устата, особено след менопауза, казва д-р Ирина Кеслер от Манхатън. Хормоналните промени, които често водят до сухота на кожата или влагалището, могат също да направят устата ви по-суха.

Това може да доведе до лош дъх, промени във вкуса или дори усещане за парене в устата, показват изследвания. „Когато слюноотделянето е недостатъчно, бактериите могат да се натрупат и да причинят миризма“, обяснява д-р Кеслер.

Други причини за лош дъх могат да бъдат стари пломби или коронки, които трябва да се заменят. „Бактериите могат да проникнат под пломбата или коронката и да причинят лош дъх“, казва д-р Кеслер. Други възможни причини са заболявания на венците, пушене, диабет, гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD), тонзилитни камъни или неправилно пасващи протези.

Как да се отървете от лошия дъх

Тъй като за лошият дъх може да има много причини, добре е да уведомите вашия лекар или стоматолог, ако постоянно се борите с проблема, отбелязва д-р Кеслер. Лечението на основната причина често помага за подобряване на дъха ви — и може да подобри общото ви здраве.

Но междувременно вероятно искате да се справите с миризмата възможно най-бързо. Опитайте някой от тези лесни трикове, за да се отървете от лошия дъх бързо.

Насладете се на млечно парфе

Пробиотиците, тези полезни микроорганизми, които помагат на тялото ви да поддържа баланс между добри и лоши бактерии, не се намират само в червата. Те също живеят в устата и могат да играят ключова роля за оралното здраве, отбелязва д-р Кеслер.

По-високото ниво на лоши устни бактерии е свързано с по-голям риск от лош дъх и заболявания на венците. Но увеличаването на добрите бактерии (като Lactobacillus reuteri или Lactobacillus salivarius) чрез храни, богати на пробиотици, като мляко, може да помогне за неутрализиране на миризливите бактерии и да направи дъха ви по-свеж.

Оптимизирайте навиците си по почистване на зъбите с конец

Звучи очевидно, но редовно ли използвате конец за зъби? Само около 40% от нас го правят. Докато четкането почиства повърхността на зъбите, трябва да използвате конец, за да премахнете всички малки хранителни частици, които остават между зъбите.

„Когато не използвате конец ежедневно, бактериите между зъбите не се отстраняват, дори ако четкате зъбите си“, казва д-р Кеслер. „Тези бактерии могат да причинят кариес и лош дъх.“ Затова, ако не е част от редовната ви рутина, свикнете да използвате конец поне веднъж дневно. Д-р Кеслер предлага да помолите вашия стоматолог да ви покаже бързо как се използва конец, за да се уверите, че техниката ви е правилна.

Пийте зелен чай

Чаша зелен чай не е само релаксираща — тя може да направи и дъха ви по-свеж. Напитката е богата на катехини, мощни антиоксиданти с антимикробни свойства, които борят лошия дъх. Опитайте да пиете чаша след хранене, за да изплакнете остатъчните хранителни частици и да се преборите с лошите бактерии. Нямате време да изпиете цяла чаша? Дори бързо изплакване може да бъде полезно, заключиха изследователите.

Опитайте изплакване с бакпулвер

Кухненският помощник, който използвате за печене и почистване, също може да помогне за избавяне от лошия дъх. Как? Той прави устата ви по-малко кисела, убивайки миризливите бактерии, установи проучване.

Още: Стана ясно дали лошият дъх е измислено заболяване или е реално

Можете да си направите изплакване с бакпулвер, като разбъркате 1/2 ч.л. бакпулвер в 1/2 чаша топла вода, според изследователите. Изплакнете устата си с тази смес като вода за уста веднъж дневно след четкане и използване на конец за зъби за няколко секунди, след което изплюйте, препоръчва д-р Кеслер. Допълнително предимство: Той ще освети усмивката ви, като премахне наслоените петна, добавя д-р Кеслер.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес