Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лондон не пуска пръстена на Джейн Остин

01 август 2013, 20:22 часа

Британското правителство блокира възможността американската певица Кели Кларксън да изнесе извън страната пръстена, притежаван някога от прочутата писателка Джейн Остин, предаде БГНЕС.

Кларксън се прочу като победител в телевизионното риалити за таланти "American Idol" през 2002 г. Тя купи златния пръстен с тюркоаз за над 150 000 паунда на търг миналата година. 31-годишната изпълнителка от Тексас е прочута с хитовете си "A Moment Like This" и "Since U Been Gone". Тя е продала над 20 милиона албума.

Но заместник-министърът на културата на Великобритания временно е забранил изнасянето на пръстена, опитвайки се с тази мярка да задържи културната ценност на Острова. То е едно от трите оцелели до наши дни бижута, за които се знае, че са принадлежали на великата писателка, чиито романи "Гордост и предразсъдъци", "Ема" и "Разум и чувства" са сред най-обичаните класики на Великобритания.

"Скромният начин на живот на Джейн Остин и нейната ранна смърт означава, че предметите, свързани с нея по какъвто и да е начин са изключително редки", аргументира своето решение високопоставеният чиновник. Той се надява, че британски поданик ще купи този елегантен пръстен, за да го запази за нацията.

Забраната за износ ще продължи до 30 септември и може да бъде удължена до края на годината, ако купувач от Острова изрази сериозно намерение да намери необходимите средства, които да отговарят на цената, платена от американската певица Кели Кларксън.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес