Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лимонът и неговата кора - първи помощници в кухнята

04 февруари 2022, 11:20 часа

Лимоновият сок в съдържанието си има 5-6 процента лимонена киселина и  pH между 2 и 3 процента. Това го прави безопасен метод за  почистването на кухненски повърхности и най-вече петна. Ето няколко начина да използвате лимони и лимонови кори във вашата кухня!

Премахнете петна от масло с лимон

Чудите се как да се преборите с маслени петна по кухненските прибори или плота? Може да се опитате да ги изчистите с половин лимон, преди да решите да използвате токсичен почистващ препарат. Изсипвате щипка сол  върху половинка лимон и разтривате петното върху повърхността, след което избърсвате със суха кърпа. Бъдете внимателни с мрамор или други чувствителни към киселини повърхности.

Почистете чайниците и кафемашините с лимони

За премахването на варовик, образувал  се във вашия чайник, може да го напълните с вода, добавите малко нарязани лимонови кори и поставите на котлона. След завирането на водата, оставяте чайника с течността да престои около  час, след което изсипвате тази течност и изплаквате хубаво. За да почистите кафемашината си, сложете в нея кубчета лед, сол и лимонови кори, разклащате за няколко минути и я изплаквате. Ще светне от чистота!

Почистване на микровълновата с лимони

Приготвянето на храна в микровълновата, често води до лоша чистота. Петното прилича на сух цимент. Преди използването на почистващ препарат, пробвайте това: Поставяте лимоновите кори в купа, наполовина пълна с вода, и я поставете в микровълновата. Включвате на максимум мощност за пет мин., за да заври водата и парата да направи конденз по стените на микровълновата. След което просто изваждате чинията и избърсвате цялата с влажна кърпа мръсотията.

Ароматизирайте кофи за боклук с лимони

Можете да използвате лимонови кори, за да ароматизирате най-лошото миришещо място - кофата за боклук и да придадете свеж аромат във вашата кухня.

Полиране на повърхности от хром и мед с лимони

Котлените отлагания върху крана от хром или мед, както и върху друг тип повърхности от тези метали, могат да бъдат премахнати по лесен начин с лимон. Разтрийте отгоре с половин изцеден лимон, изплакнете и полирайте леко с мека кърпа.

Половинка лимон, потопена в сол или хлебна сода също може да бъде използван за почистването и освежаването на чинии от месинг, мед, и неръждаема стомана. Можете просто да натъркате замърсеното място с половин лимон, оставяйки за пет минути да подейства. След измивате с топла вода съдовете и ги подсушавате с мека и чиста кърпа.

Почистване на мивката

Може се използват същите като горните методи за да почистите и своята мивка от неръждаема стомана до блясък.

Пригответе ароматен овлажнител за въздух с лимонови кори

Ако усещате въздухът в стаята си сух през зимните месеци, лимоните са чудесни да се справите с това. Напълвате съд с вода, в нея слагате лимонови кори и слагате на котлона. След завирането и, оставяте  на слаб огън за кратко време. Въздухът ще се овлажни и изпълни със свежестта на ароматния лимон.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес