Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЛИМОН за красива кожа - ползи и рискове

25 февруари 2023, 10:34 часа

Лимонът има нарастваща популярност сред естествените лечения на кожни заболявания, поради многобройните си ползи за здравето. Като богат източник на витамин С и лимонена киселина, лимоните са известни със своите детоксикиращи ефекти, особено когато добавите няколко прясно нарязани резенчета към питейната си вода.

Възможни ползи от използването на лимон върху кожата ви

Лимонът има естествена киселинност, както и съдържанието на витамин С. От там идват и предположенията за ползи върху кожата.

Лечение на акне

Съставките с ниско ниво на pH могат да помогнат за намаляване на възпалението и омазняването, което може да допринесе за образуването на акне. Лимонената киселина може да помогне за разграждането на мъртвите кожни клетки, които водят до невъзпалителни форми на акне, като черни точки.

Антимикробни ефекти

Лимоните също имат антимикробни ефекти, които могат да помогнат за укротяване на бактериите Propionibacterium acnes, които водят до възпалително акне. Има и противогъбични ефекти, които могат да помогнат за лечение на обриви от Candida.

Потенциални ползи и приложения на лимоновата кора

Петна по кожата

Цитрусовите съставки като лимона също могат да действат добре при изсветляване на старчески петна или белези от акне.

Лечение на псориазис и пърхот

Тъй като лимоновият сок може да се отърве от мъртвите кожни клетки, се вярва, че той може също така да облекчи кожни петна, приписвани на псориазис и пърхот.

Странични ефекти при използване на лимон върху лицето

Лимонът обикновено има повече странични ефекти, отколкото ползи за кожата. Рисковете също могат да бъдат по-големи, ако имате чувствителна кожа или излагате лицето си на слънце след нанасяне на лимон.

Може ли да използвате домат при грижа за кожата?

Дразнене на кожата

Киселинността на лимона може да раздразни кожата ви.

Може да изпитате:

  • прекомерна сухота
  • зачервяване
  • пилинг на кожата

Фитофотодерматит

Когато имате цитрусови вещества върху кожата си и кожата ви след това е изложена на UV лъчи, може да възникне възпалителна реакция.

Това може да доведе до:

  • зачервяване
  • подуване
  • образуване на мехури

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес