Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен трик да почистите труднодостъпните места по стъкления капак на тигана

18 февруари 2022, 10:55 часа

Много домакини се принуждават да не използват стъкления капак на тигана или тенджерата си заради невъзможността след това да достигнат до всички замърсени места. Често попадат частици от храната под дръжката или рамката на капака и не могат да се отстранят. Тази част остава мръсна и грозна. За да не се стига до това състояние, капакът остава неизползван.

Факт е, че под гумената лента на стъклените капаци на съдовете за готвене се натрупва мръсотия, до която не се достига с обикновена гъба, и с времето отлаганията само се увеличават. Капакът става все по-грозен и мръсен. Респективно, все по-често се крие в шкафа, вместо да се използва по предназначение.

Става ясно, че само съдомиялна може да почисти стъклените капаци до блясък, без да се притесняваме за гумените уплътнения. Но в случай че нямате такава техника у дома, можете да използвате следния метод.

Вътрешният ръб на капака лесно може да се почисти с кислородна вода и хлебна сода.

За целта завъртете капака върху дръжката, така че вътрешната му част да остане отгоре. След това внимателно изсипете кислородната вода отгоре и завъртете капака, така че течността да се полее обилно по ръба.

Изчакайте 10 минути и едва тогава поръсете рамката със сода и я размажете с четка.

След като сте направили старателно това, поставете парцал върху един нож, залепете острието в процепа между стъклото и метала и внимателно почистете мръсотията, която през всичкото това време вече ще се е размекнала и ще се отстани без затруднения.

Остава ви само да измиете капака с препарат за миене на съдове, изплакнете старателно и изсушете.

Вярно е, че тази дейност отнема повечко време, но пък резултатът е налице. Проблемният капак на тигана отново ще влезе в употреба и замърсяването му по никакъв начин няма да е проблем за вас.

За да си спестите седеното пред печката и мивката е добре да мислите за покупките си предварително.  Важно е, когато си избирате съдовете за готвене да избягвате сложните форми и специални материали. Стремете се да изберете тези, които могат да се мият и чистят лесно, както и да не вредят на котлоните, които използвате. Така ще си спестите редица главоболия, свързани с миенето, използването и инвестирането в кухненски съдове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес