Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен тиквеник за Бъдни вечер и Коледа

23 декември 2020, 15:36 часа

Знаем, че на Бъдни вечер всички ястия трябва да са постни, затова тиквеникът е чудесен десерт, който да сложим на трапезата си на 24 декември. Има една уникално лесна и вкусна рецепта, с която тиквеника става божествено сладък и хрупкав. Ето я и нея:

Необходими продукти:

- 600-700 гр тиква

- 350 гр орехи

-  1 пакет кори за баница

- захар

- олио

Начин на приготвяне:

Рендосвате тиквата в една отделна тавичка. Смилате орехите в купичка и отново ги оставяте настрани. Взимате една тава и я намазвате обилно с олио на дъното. Започвате да редите корите една, по една. На всяка кора поръсвате 3 с.л. захар, достатъчно от рендосаната тиква, 2.с.л. орехи и през две наложени кори – поливате с 2-3 с.л. олио. Повтаряте това, докато не наредите всички точени кори и не изразходвате продуктите, които сте приготвили за тиквеника.

Накрая завършвате тиквеника като поръсвате последната кора със захар! Това е изключително важна част и сега ще ви кажем защо. Слагате да се пече на 180 градуса предварително загрята фурна. Тайната да стане с хрупкава коричка е като през 15 минути изваждате тиквеника и поръсвате с вода отгоре. Така карамелизирате захарта, която сте сложили най-отгоре и докато се пече, коричката отгоре става изключително хрупкава и апетитна.

Да ви е сладко!

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес