Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесен начин ястията от замразени зеленчуци да станат по-здравословни

04 октомври 2024, 07:35 часа

Бързо замразените зеленчуци са чудесно решение, което ви позволява да спестите време за приготвяне на вечеря и също така да се насладите на предимствата на зеленчуците през цялата година. Благодарение на шоковото замразяване те запазват голяма част от микро- и макроелементите. Ето какви са предимствата на такова ястие и как да го направите още по-здравословно.

Според експерти, зеленчуците за бързо замразяване се събират в разгара на сезона, когато получават най-голямо количество витамини, микро- и макроелементи. При замразяване се губи много малко, особено ако се съхраняват правилно.

Случва се дори пресни зеленчуци да се транспортират някъде в разгара на сезона и да се съхраняват някъде, в резултат на което губят хранителни вещества по-бързо. А замразените зеленчуци по правило се правят на същото място, където обикновено растат.

Още: Така трябва да приготвяме зеленчуците, за да носят полза, а не вреда.

Има много възможности за приготвяне на бързо замразени зеленчуци. За повече ползи те могат да се варят на супа, да се пекат на фурна, да се приготвят на пара или да се задушат в тиган.

Задушават се много добре, защото обикновено имат много вода. Не е необходимо да ги пържите в олио. Ако няма достатъчно вода, можете просто да я добавите. Освен това, замразените зеленчуци могат да се използват за приготвяне на крем супа и много други цели.

Същото важи и за замразените горски плодове. Те са особено полезни през зимата, когато реколтата вече не може да бъде събрана. Можете да правите коктейли от тях, както и да ги добавяте към ферментирали млечни продукти.

Противопоказанията за консумация на замразени зеленчуци или горски плодове зависят от индивидуалните характеристики на човека. Например, това може да е алергия към определени пигменти или вида зеленчук.

Още: 10 растителни храни пълни с протеини, които помагат за по-бързото изгаряне на мазнините

Фибрите, съдържащи се в зеленчуците, стават по-нежни. Затова хората, които не ги понасят добре, могат спокойно да консумират замразени зеленчуци – разбира се, след термична обработка.

Стават все по-диетични. По време на замразяването съдържанието на клетката се замразява и след това тази обвивка се счупва при размразяване. Следователно, тези зеленчуци са по-лесно смилаеми.

Трябва да се има предвид, че при размразяване такива зеленчуци не запазват консистенцията си.

Източник: ТУК!

Още: Тези зеленчуци предотвратяват натрупването на плака в кръвоносните съдове

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес